Takto vám jedlo vydrží čerstvé 2x dlhšie
Koho by nezamrzel pohľad na jedlo končiace v koši? Či už máte obmedzený rozpočet, alebo vaša chladnička praská vo švíkoch, určite sa vám stalo, že vaše pokrmy prešvihli dobu vhodnú na konzum a museli ste ich vyhodiť. Poradíme vám, ako správne hospodáriť s niektorými druhmi potravín.
Uchovávajte med v skle
Správne skladovaný med vám môže vydržať celé veky! Stačí, ak uprednostníte sklenenú nádobu pred plastovou a uložíte tento prírodný zázrak na chladnom a tmavom mieste. Navyše, v prípade, že vám včelí produkt časom skryštalizuje, sklo vám skvelo poslúži na jeho opätovné skvapalnenie.
Pomliaždené jabĺčka oddeľte od ostatných
Hoci majú jablká vo všeobecnosti veľmi dlhú trvanlivosť, vždy si dávajte pozor ako ich skladujete. Jediný poškodený kúsok môže spustiť lavínu predčasného dozrievania a hniloby aj u ostatného ovocia a spôsobiť tak veľké škody.
Držte zemiaky od cibule
Maximalizovať životnosť dvoch azda najpoužívanejších druhov zeleniny v našich kuchyniach môžete tým, že ich budete uskladňovať na chladnom, tmavom a suchom mieste. Neradno ich však nechávať vo vzájomnej blízkosti. Plyny vylučované cibuľou môžu totiž urýchľovať klíčenie zemiakov.
Baľte stopky banánov
Banány sú známe tým, že veľmi rýchlo zhnednú. Je to spôsobené etylénom -plynom uvoľňovaným cez stonky, ktorý urýchľuje zrenie. Ak chcete tento proces spomaliť, vyskúšajte trik s plastovou fóliou, do ktorej zabalíte všetky stonky na trse.
Vyhnite sa plesni pomocou octu
Maliny, jahody, černice či čučoriedky sú lahodné, no nevydržia príliš dlho svieže. Ochráňte drobné ovocie pred plesňami tým, že ho čo najskôr po zakúpení opláchnete vo vode zmiešanej s octom . Roztok by mal byť pripravený v pomere 1O:1.
Zabráňte hnednutiu avokáda
Existuje množstvo tipov, ako udržať avokádo čerstvé. Jedným z nich je využitie citrónovej šťavy, ktorá pomáha zabraňovať jeho hnednutiu.
Udržte koláč vláčny
Pridanie kúsku nakrájaného sendvičového chleba do blízkosti koláča, alebo priamo naň, je dokonalým riešením, ako ho udržať vláčnym. Pečivo síce rýchlo zoschne, ale váš dezert si zachová svoju mäkkosť.
Zamrazte bylinky na neskôr
Čerstvé bylinky dokonale rozvoňajú vašu domácnosť, no rýchlo vädnú a stávajú sa nepoužiteľnými. Aby ste tomu zabránili, môžete tie tvrdšie z nich – oregano, rozmarín, tymián, či šalviu – zmraziť s olivovým olejom a ušetriť do varenia na neskôr.