Toto povedzte každému, koho bolia kĺby, zuby a má problém s cievami. Recept našich dedov strčí do vrecka aj drahé lieky z lekárne
Hoci si väčšinu jedál pripravených z bravčového mäsa spájame s niečím nezdravým, v prípade huspeniny táto rovnica v žiadnom prípade neplatí.
Práve naopak, huspenina je priamo liek, a ešte k tomu v mimoriadne chutnom a voňavom balení. Najvýznamnejšou zložkou, ktorej huspenina vďačí za svoje liečivé účinky, je kolagén. Túto bielkovinu, nazývanú v kozmetickom priemysle i bielkovinou mladosti, obsahujú najmä väzivové tkanivá, ako sú koža, chrupavky, šľachy, kĺby. Ďalšou významnou bielkovinou prítomnou v huspenine je elastín, ktorý dodáva potrebnú elasticitu tkanivám našich vnútorných orgánov (cievy, srdce, šľachy, koža).
Aké úlohy má v našom tele kolagén?
- Ovplyvňuje pevnosť a pružnosť, pokožky, vlasov a nechtov.
- Chráni kĺby pred artrózou.
- Ovplyvňuje pružnosť šliach a stav zubov.
- Udržuje pohybový aparát v dobrej kondícii.
- V detstve vytvára sieť pre ukladanie vápnika.
- Zmierňuje vznik celulitídy.
- Ovplyvňuje pružnosť cievnych stien.
- Kolagén je nevyhnutný predovšetkým vo vyvíjajúcom sa organizme, v detstve a dospievaní na tvorbu kostí, pretože vytvára sieť pre ukladanie vápnika.
- V dospelosti zasa chráni kĺby pred artrózou, udržiava celý pohybový aparát v dobrej kondícii, je súčasťou kĺbových chrupaviek, šliach, väzivových tkanív, pokožky, kostí, zubov a stien krvných ciev.
- Kolagén teda ovplyvňuje stav chrupaviek a zubov, pružnosť šliach, pružnosť cievnych stien, pružnosť a elasticitu pokožky (bielkovina mladosti), pevnosť a pružnosť vlasov a nechtov, zmierňuje vznik celulitídy a napomáha hojeniu rán. Dôležité však je dodávať ho telu pravidelne v rámci prevencie.
Ak ste práve podali väčší športový výkon a nebolia vás nohy, vďačíte za to dobrému stavu chrupaviek. Ak sú v poriadku, pevné, hladké a elastické, medzi kĺbmi vzniká minimálne trenie (ešte menšie trenie než pri kĺzaní dvoch kociek ľadu po sebe). Stačí však malé poškodenie a proces záhuby sa odštartuje. Chrupavka sa totiž začne meniť na akýsi šmirgeľ. Aby k tomu nedošlo, potrebuje vaše telo práve dostatok kolagénu.
Je huspenina naozaj iba zdravá?
Určite sa nájdu skeptici, ktorí budú tvrdiť, že konzumáciou huspeniny síce získame kolagén, ale za cenu zvýšeného príjmu tuku a s tým spojeného cholesterolu. Tu si dovolíme oponovať. Prebytočný tuk sa usadzuje na povrchu huspeniny a je ho tak možné ľahko odstrániť. V samotnom čistom aspiku sa tuk nenachádza vôbec. Starostlivým odstránením tuku zo samotného mäsa (najmä kožou) ešte pred varením sa navyše dá obsah tuku významne obmedziť. Pre zdravie prospešným účinkom huspeniny možno pripísať i jej samotnú konzumáciu, nakoľko sa ako príloha používa najmä cibuľa, chren, kvasené uhorky či kvasená kapusta, čo sú všetko zdroje vitamínov a vitálnych enzýmov.