Zemiaková šťava ako všeliek
Zemiaky sú dodnes považované za stravu bohatú na sacharidy.
Šťava zo zemiakov má mnoho zdravotných prínosov. Zemiaková šťava detoxikuje telo, ale možno ju použiť aj ako liek na horúčku a na odstránenie infekcie.
Existuje veľa rôznych druhov zemiakov vrátane tvarov a veľkostí. Avšak úlohu spĺňajú vďaka tomu, že sú nabité živinami – draslík, tiamín, niacín a vitamín C. To z nich robí ideálne súčasť zdravej výživy.
Ako vytvoriť zemiakovú šťavu?
Jednoducho nakrájajte dva stredne veľké zemiaky a dajte ich do odšťavovača. Získate tak cca pol hrnčeka šťavy, ktorá je veľmi silným výživovým doplnkom. ½ šálky poskytuje takmer 27% dennej odporúčanej dennej dávky draslíka a viac, než 50% referenčného príjmu vitamínu C. Taktiež vitamín B1 (tiamín) je tu obsiahnutý asi 20% a ten istý podiel aj vitamínu B3 (niacín).
Štúdia z roku 2012, ktorú vykonali poľskí vedci z jednej univerzity vied o živej prírode, zistila, že zemiaky majú vysoký antioxidačný účinok – táto kvalita sa údajne zvyšuje, keď sú zemiaky spracovávané odšťavovaním.
Ako vám zemiaková šťava pomôže?
Zdravie zažívacieho traktu a žalúdočné ťažkosti
Zemiaky po stáročia konzumovali ľudia s tráviacimi problémami – od pálenia záhy až po zažívacie ťažkosti. Zemiaková šťava sa odporúča na úľavu od gastritídy (zápalu žalúdka) a žalúdočných vredov. Tiež pomáha očistiť črevá a celkovo znížiť množstvo kyseliny v gastrointestinálnom systéme.
Zlepšenie hladiny lipidov a cholesterolu
Ak máte zlý cholesterol a vysokú hladinu triglyceridov, pitie zemiakovej šťavy je na prospech.
Artritída
Jedna až dve lyžičky zemiakovej šťavy pred každým jedlom, prispieva k zlepšeniu príznakov artritídy. Alternatívne sa dajú použiť aj čisté zemiakové šupky, ktoré uvaríte v hrnci s vodou po dobu troch až piatich minút. Ochladenú scedenú vodu pite až štyrikrát denne, aby ste zmiernili bolesti a zápaly artritídy. Voda z uvarených šupiek sa dá konzumovať aj na očistu pečene.
Skorbut
Skorbut je ochorenie spôsobené nedostatkom vitamínu C, ktorého príznaky sú opuchnuté, krvácajúce ďasná a problémy s hojením rán. Vzhľadom k vysokej hladine vitamínu C je zemiakový „džús“ pri pravidelnom užívaní užitočný ako prevencia vzniku skorbutu.
Starostlivosť o kožu
Zemiaky sú skvelým prírodným čistiacim prostriedkom, najmä na pokožku tváre. Nastrúhajte surový zemiak a potrite si tým kožu, potom opláchnite. Živiny v zemiakoch sa vstrebú do pokožky a výsledkom je žiarivá jasná pokožka. Z časti má vplyv aj na hyperpigmentáciu – účinkom je vybielenie pokožky.
Popáleniny, rezné rany, praskliny
Na ošetrenie drobných poranení kože nastrúhajte malé množstvo zemiakov a zmiešajte ich s medom alebo olivovým olejom. Aplikujte túto zmes na postihnutú oblasť a fixujte ju obväzom asi dve hodiny. Na ošetrenie úpalu nakrájajte zemiaky na tenké plátky a položte ich na niekoľko minút na spálené miesto, aby sa zmiernila bolesť.
Aj na bolesti hlavy
Pre ošetrenie bolestí hlavy nakrájajte zemiak na tenké plátky a položte si ich na čelo.
K liečbe chronických bolestí hlavy pite štvrtinu šálky horúcej zemiakovej šťavy pred každým jedlom (nie viac, ako trikrát denne).
Prebuďte unavené oči
Na každé viečko priložte plátok zemiaky a nechajte ho niekoľko minút pôsobiť. Zbavíte sa tak aj opuchnutých očí.
Detoxikácia na nohy
Dva tenké plátky surového zemiaka vložte do ponožiek a navlečte si na ne ponožky. Nechajte na nohách niekoľko hodín. Zemiaky z tela vytiahnu škodlivé látky.
Podľa reflexológia je pravdepodobné, že keď sa živiny zo zemiakov dostanú do tela, zabíjajú baktérie a vírusy. Rovnako tak dobre, pomáhajú pri horúčke, kedy plátky v ponožkách 2 – 3 hodiny spôsobia pokles telesnej teploty.
Zemiakové obklady dokážu vstrebať aj hnis počas 1 – 3 dní. Strúhaný zemiak umiestnite do gázy a priložte na infiltrácii oblasť a fixujte látkovým obväzom. Nechajte takto po dobu 24 hodín k tlmeniu zápalu a vyliečenie infekcie.
Proti rakovine
Látka v zemiakovej šťave zvaná patatin dokázala zastaviť šírenie rakovinových buniek u myší s rakovinou melanómu. Aj podľa výskumov „in vitro“ bol preukázaný antiproliferatívny účinok na ľudské bunky rakoviny hrubého čreva a pečene.