Potaje de Garbanzos. Ako si pripraviť tradičnú španielsku delikatesu
Hľadáte dokonalé zimné jedlo, ktoré pohladí nielen vaše telo, ale aj dušu? Objavte s nami španielsky cícerový kotlík – tradíciu, chuť a zdravie v jednom.
V zimných mesiacoch si môžeme dopriať teplé a výživné jedlá, ktoré nám dodajú energiu. Jedným z nich je španielska špecialita známa ako cícerový kotlík, čiže potaje de garbanzos. Toto jedlo je ideálne pre chladné dni a skvele sa hodí ako zasýtené občerstvenie.
Cícerový kotlík je hustá zmes alebo polievka, v ktorej dominuje cícer. Výnimočná je svojou variabilitou – v každom regióne Španielska sa pripravuje trochu inak. Základ tvorí cícer, zelenina ako zemiaky, rajčina, cibule a papriky, ale pridať môžete aj mrkvu alebo čerstvý špenát. Korenia sa mletou paprikou rôznych druhov a neodmysliteľný je bobkový list a čerstvý petržlen.
Toto jedlo je nielen chutné, ale aj zdravé. Obsahuje rastlinné bielkoviny a dôležitú vlákninu. Jeho príprava trvá asi 40 minút a je jednoduchá, takže je vhodná i pre začiatočníkov v kuchyni. V recepte vám prezradíme, ako na to krok za krokom a ukážeme aj varianty, ako jedlo ozvláštniť.
- 1 menšia cibuľa
- ½ zelenej papriky
- ½ červenej papriky
- 1 väčšia paradajka
- 1 väčší zemiak (varný typ B alebo C)
- 500 g cíceru v náleve
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička sladkej papriky (najlepšie údené)
- štipka pálivej papriky (možno vynechať)
- 700 ml zeleninového vývaru
- 1 bobkový list
- olivový olej
- soľ, korenie
- čerstvá petržlenová vňať
Príprava
- Olúpané zemiaky nakrájajte na kocky, paradajky na menšie kocky – ak nemáte radi v jedle paradajkové šupky, môžete najskôr olúpať podľa tohto návodu. Cibuľu, zelenú aj červenú papriku nakrájajte nahrubo. Cesnak nasekajte najemno, cícer zlejte a prepláchnite studenou vodou.
- V hrnci rozohrejte 2 lyžice olivového oleja. Krátko na ňom orestujte cibuľu, potom pridajte papriky a cesnak, všetko premiešajte a na miernom plameni opekajte 5 minút. Potom pridajte nakrájanú paradajku, zemiaky a zasypte sladkou paprikou. Krátko orestujte, zalejte vývarom a pridajte bobkový list.
- Hrniec priklopte pokrievkou a zmes nechajte variť na miernom plameni 30 minút. Pri servírovaní ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou, podávajte s čerstvým chlebom alebo bagetou.