Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Potaje de Garbanzos. Ako si pripraviť tradičnú španielsku delikatesu

reklama:
reklama:
Potaje de Garbanzos
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Potaje de Garbanzos. Ako si pripraviť tradičnú španielsku delikatesu Foto: www.freepik.com

Hľadáte dokonalé zimné jedlo, ktoré pohladí nielen vaše telo, ale aj dušu? Objavte s nami španielsky cícerový kotlík – tradíciu, chuť a zdravie v jednom.

V zimných mesiacoch si môžeme dopriať teplé a výživné jedlá, ktoré nám dodajú energiu. Jedným z nich je španielska špecialita známa ako cícerový kotlík, čiže potaje de garbanzos. Toto jedlo je ideálne pre chladné dni a skvele sa hodí ako zasýtené občerstvenie.

Cícerový kotlík je hustá zmes alebo polievka, v ktorej dominuje cícer. Výnimočná je svojou variabilitou – v každom regióne Španielska sa pripravuje trochu inak. Základ tvorí cícer, zelenina ako zemiaky, rajčina, cibule a papriky, ale pridať môžete aj mrkvu alebo čerstvý špenát. Korenia sa mletou paprikou rôznych druhov a neodmysliteľný je bobkový list a čerstvý petržlen.

Toto jedlo je nielen chutné, ale aj zdravé. Obsahuje rastlinné bielkoviny a dôležitú vlákninu. Jeho príprava trvá asi 40 minút a je jednoduchá, takže je vhodná i pre začiatočníkov v kuchyni. V recepte vám prezradíme, ako na to krok za krokom a ukážeme aj varianty, ako jedlo ozvláštniť.

cícerová polievka
Potaje de Garbanzos. Ako si pripraviť tradičnú španielsku delikatesuFoto: www.freepik.com
  • 1 menšia cibuľa
  • ½ zelenej papriky
  • ½ červenej papriky
  • 1 väčšia paradajka
  • 1 väčší zemiak (varný typ B alebo C)
  • 500 g cíceru v náleve
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička sladkej papriky (najlepšie údené)
  • štipka pálivej papriky (možno vynechať)
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • olivový olej
  • soľ, korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Príprava

  1. Olúpané zemiaky nakrájajte na kocky, paradajky na menšie kocky – ak nemáte radi v jedle paradajkové šupky, môžete najskôr olúpať podľa tohto návodu. Cibuľu, zelenú aj červenú papriku nakrájajte nahrubo. Cesnak nasekajte najemno, cícer zlejte a prepláchnite studenou vodou.
  2. V hrnci rozohrejte 2 lyžice olivového oleja. Krátko na ňom orestujte cibuľu, potom pridajte papriky a cesnak, všetko premiešajte a na miernom plameni opekajte 5 minút. Potom pridajte nakrájanú paradajku, zemiaky a zasypte sladkou paprikou. Krátko orestujte, zalejte vývarom a pridajte bobkový list.
  3. Hrniec priklopte pokrievkou a zmes nechajte variť na miernom plameni 30 minút. Pri servírovaní ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou, podávajte s čerstvým chlebom alebo bagetou.
reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.