You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Potaje de Garbanzos. Ako si pripraviť tradičnú španielsku delikatesu

reklama:
reklama:
Potaje de Garbanzos
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Potaje de Garbanzos. Ako si pripraviť tradičnú španielsku delikatesu Foto: www.freepik.com

Hľadáte dokonalé zimné jedlo, ktoré pohladí nielen vaše telo, ale aj dušu? Objavte s nami španielsky cícerový kotlík – tradíciu, chuť a zdravie v jednom.

V zimných mesiacoch si môžeme dopriať teplé a výživné jedlá, ktoré nám dodajú energiu. Jedným z nich je španielska špecialita známa ako cícerový kotlík, čiže potaje de garbanzos. Toto jedlo je ideálne pre chladné dni a skvele sa hodí ako zasýtené občerstvenie.

Cícerový kotlík je hustá zmes alebo polievka, v ktorej dominuje cícer. Výnimočná je svojou variabilitou – v každom regióne Španielska sa pripravuje trochu inak. Základ tvorí cícer, zelenina ako zemiaky, rajčina, cibule a papriky, ale pridať môžete aj mrkvu alebo čerstvý špenát. Korenia sa mletou paprikou rôznych druhov a neodmysliteľný je bobkový list a čerstvý petržlen.

Toto jedlo je nielen chutné, ale aj zdravé. Obsahuje rastlinné bielkoviny a dôležitú vlákninu. Jeho príprava trvá asi 40 minút a je jednoduchá, takže je vhodná i pre začiatočníkov v kuchyni. V recepte vám prezradíme, ako na to krok za krokom a ukážeme aj varianty, ako jedlo ozvláštniť.

cícerová polievka
Potaje de Garbanzos. Ako si pripraviť tradičnú španielsku delikatesuFoto: www.freepik.com
  • 1 menšia cibuľa
  • ½ zelenej papriky
  • ½ červenej papriky
  • 1 väčšia paradajka
  • 1 väčší zemiak (varný typ B alebo C)
  • 500 g cíceru v náleve
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička sladkej papriky (najlepšie údené)
  • štipka pálivej papriky (možno vynechať)
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 1 bobkový list
  • olivový olej
  • soľ, korenie
  • čerstvá petržlenová vňať

Príprava

  1. Olúpané zemiaky nakrájajte na kocky, paradajky na menšie kocky – ak nemáte radi v jedle paradajkové šupky, môžete najskôr olúpať podľa tohto návodu. Cibuľu, zelenú aj červenú papriku nakrájajte nahrubo. Cesnak nasekajte najemno, cícer zlejte a prepláchnite studenou vodou.
  2. V hrnci rozohrejte 2 lyžice olivového oleja. Krátko na ňom orestujte cibuľu, potom pridajte papriky a cesnak, všetko premiešajte a na miernom plameni opekajte 5 minút. Potom pridajte nakrájanú paradajku, zemiaky a zasypte sladkou paprikou. Krátko orestujte, zalejte vývarom a pridajte bobkový list.
  3. Hrniec priklopte pokrievkou a zmes nechajte variť na miernom plameni 30 minút. Pri servírovaní ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou, podávajte s čerstvým chlebom alebo bagetou.
reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.