Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Aká je pravda o vajciach? Prospievajú nám alebo škodia?

reklama:
reklama:
vajcia
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Aká je pravda o vajciach? Prospievajú nám alebo škodia? Foto: ps://www.freepik.com/

Vajcia sa dlhodobo pohybujú na hojdačke verejnej mienky. Od nebezpečného zdroja cholesterolu až po superpotravinu plnú vitamínov a minerálov. Aké sú najnovšie poznatky o ich vplyve na naše zdravie?

V posledných desaťročiach prešli vajíčka obrovskými zmenami v tom, ako ich vnímame. Boli chvíle, kedy boli ospevované, a potom zase odsudzované. Tak čo je na tom pravdy? Sú pre nás prospešné, alebo by sme sa ich mali obávať? Za meniacimi sa názormi stojí mnoho vedeckých štúdií, ktoré občas prinášajú rozdielne závery. Hlavným bodom sporu bol vždy cholesterol, ale často sa zabúda na to, že vajíčka obsahujú aj iné látky, ktoré sú pre náš organizmus prospešné.

Podhodnotené výhody

Vajíčka sú bohatým zdrojom karotenoidov luteínu a zeaxantínu, ktoré majú pozitívny vplyv na zrak a chránia sieťovku pred poškodením. Redukujú riziko vzniku vekom podmienenej makulárnej degenerácie. Bielok je zdrojom vysoko stráviteľných bielkovín, obsahujícich všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré naše telo potrebuje.

Vajíčka tiež poskytujú širokú škálu vitamínov, okrem vitamínu C, vrátane vitamínu D, ktorý je dôležitý pre zdravie kostí. Nechýbajú ani minerály ako železo, fosfor, draslík, zinok či selén.

V 60. rokoch prebehli štúdie, ktoré kvôli obsahu cholesterolu v žĺtku znižovali popularitu vajec. Odvtedy ich popularita kolísala. V súčasnosti sa odporúča, aby zdraví ľudia konzumovali 1 až 2 vajíčka denne, zatiaľ čo ľudia s vyšším rizikom srdcových chorôb by mali obmedziť ich konzumáciu.

volské oko
Aká je pravda o vajciach? Prospievajú nám alebo škodia?Foto: www.freepik.com

Nie je to len o množstve

Riziko nezdravej hladiny cholesterolu je potrebné vnímať v širších súvislostiach, napríklad v závislosti na čase konzumácie. Zdravé prínosy vajec sú tiež ovplyvnené spôsobom prípravy a kombináciou s inými potravinami.

Ďalšie výhody

Niektoré štúdie ukazujú, že väčšinu cholesterolu v tele tvoria pečeňové bunky, a to na základe nasýtených tukov v našej strave. Vajíčka obsahujú málo týchto tukov.

Pre zdravého človeka môže byť denná konzumácia jedného vajíčka prospešná pre imunitný systém, funkciu štítnej žľazy, zdravie očí a celkovú vitalitu. Chronicky chorí by nemali vajíčka úplne vylúčiť, ale mali by ich konzumovať s mierou.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.