Ako urobiť domáce šúľance s makom?
Objavte znovu chuť detstva s receptom na domáce šúľance s makom, ktoré oživia spomienky a zahrejú srdce. Tento lacný a jednoduchý recept je dokonalou pochúťkou nielen pre deti, ale aj pre dospelých. V článku nájdete krok za krokom, ako pripraviť šúľance tak chutné, aké robievala babička, a ako ich oživiť ovocnou variantou.
Domáce šúľance s makom, ktoré si pamätáme z detstva, sú pochúťkou, ktorá poteší každého. Ich príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to. V našej redakcii sme pre vás pripravili unikátny recept, ktorý vám umožní vychutnať si šúľance s makom v domácom prostredí tak, ako ich robila babička. Navyše sme recept obohatili o lahodnú variantu s ovocím.
Domáce šúľance s makom – klasika, ktorú musíte vyskúšať
Na prípravu šúľancov pre štyri osoby budete potrebovať 650 g zemiakov(odporúčame typ C), 80 g krupice, 200 g hrubej múky, 1 vajce, trochu soli, mletý mak a práškový cukor na posypanie a maslo na poliatie. Nezabudnite na trochu múky na posypanie pracovnej plochy.
Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka, scedíme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich olúpeme a nastrúhame. K zemiakom pridáme krupicu, múku, vajce a soľ a vypracujeme hladké cesto. Necháme chvíľu odpočinúť, pracovnú plochu posypeme múkou a cesto na ňu prenesieme. Z cesta odštipujeme kúsky a vytvarujeme z nich šišky. Vložíme ich do posolenej vriacej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich vyberieme, necháme odkvapkať, rozdelíme na tanieroch, posypeme zmesou mletého maku a cukru a polejeme rozpusteným maslom.
Ovocná varianta
Pre odľahčenú a ovocnú verziu receptu vymeníme cukrovú posýpku za ovocie. Vezmeme 12 sliviek, čerstvých alebo z kompótu, nakrájame ich na štvrtiny a na panvici na rozpálenom masle ich chvíľu opečieme. Po opečení pridáme med a všetko premiešame. Túto zmes následne rozdelíme na uvarené šišky a posypeme mletým makom.