Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako urobiť domáce šúľance s makom?

reklama:
reklama:
šúľance s makom
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Ako urobiť domáce šúľance s makom? Foto: depositphotos.com

Objavte znovu chuť detstva s receptom na domáce šúľance s makom, ktoré oživia spomienky a zahrejú srdce. Tento lacný a jednoduchý recept je dokonalou pochúťkou nielen pre deti, ale aj pre dospelých. V článku nájdete krok za krokom, ako pripraviť šúľance tak chutné, aké robievala babička, a ako ich oživiť ovocnou variantou.

Domáce šúľance s makom, ktoré si pamätáme z detstva, sú pochúťkou, ktorá poteší každého. Ich príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to. V našej redakcii sme pre vás pripravili unikátny recept, ktorý vám umožní vychutnať si šúľance s makom v domácom prostredí tak, ako ich robila babička. Navyše sme recept obohatili o lahodnú variantu s ovocím.

Domáce šúľance s makom – klasika, ktorú musíte vyskúšať

Na prípravu šúľancov pre štyri osoby budete potrebovať 650 g zemiakov(odporúčame typ C), 80 g krupice, 200 g hrubej múky, 1 vajce, trochu soli, mletý mak a práškový cukor na posypanie a maslo na poliatie. Nezabudnite na trochu múky na posypanie pracovnej plochy.

Zemiaky uvaríme v šupke do mäkka, scedíme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí ich olúpeme a nastrúhame. K zemiakom pridáme krupicu, múku, vajce a soľ a vypracujeme hladké cesto. Necháme chvíľu odpočinúť, pracovnú plochu posypeme múkou a cesto na ňu prenesieme. Z cesta odštipujeme kúsky a vytvarujeme z nich šišky. Vložíme ich do posolenej vriacej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich vyberieme, necháme odkvapkať, rozdelíme na tanieroch, posypeme zmesou mletého maku a cukru a polejeme rozpusteným maslom.

Ovocná varianta

Pre odľahčenú a ovocnú verziu receptu vymeníme cukrovú posýpku za ovocie. Vezmeme 12 sliviek, čerstvých alebo z kompótu, nakrájame ich na štvrtiny a na panvici na rozpálenom masle ich chvíľu opečieme. Po opečení pridáme med a všetko premiešame. Túto zmes následne rozdelíme na uvarené šišky a posypeme mletým makom.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.