Keď si prečítate tento článok, už nikdy viac nevložíte bravčové mäso do úst

3 / 4
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
reklama:
reklama:

Keď si prečítate tento článok, už nikdy viac nevložíte bravčové mäso do úst

reklama:

Je Bio bravčové riešením?

Bio bravčové mäso je určite zlepšením oproti tomu bežnému mäsu z tradičných veľkochovoch. Napriek tomu však aj naďalej existujú dôvody pre obavu. Ošípané chované bežne vo výbehu alebo na poli sú extrémne náchylné k infekcii parazitom svalovec spiralis, inak nazývané aj ako prasací červ. Ten patrí medzi najobávanejšie druhy parazitov. Dôkladné varenie ho dokáže zneškodniť, ale musíte dôsledne dodržiavať pravidlá pre správnu prípravu mäsa, hlavne, aby bolo dôkladne uvarené v celom svojom objeme. Riešením môže byť aj príležitostná konzumácia bravčového. Stále však existuje riziko, že s každou jeho konzumáciou rastie aj riziko prenosu niektorého z mnohých ochorení popísanom v tomto článku.

Ďalšie dôvody pre obavy

Ako by doteraz popísané problémy týkajúce sa bravčového mäsa nestačili, je toho ešte viac. V našich končinách sa totiž až 97% ošípaných chová v uzavretých a priestorovo obmedzených podmienkach na veľkofarmách. Tieto zvieratá nikdy nemajú šancu sa prebehnúť po zelenej tráve, nadýchať čerstvého vzduchu alebo hriať len tak na slnku. Sú natlačené v malých ohradách, kŕmené umelými kŕmnymi zmesami obsahujúce lieky, ktoré ich majú udržiavať pri živote a relatívnom zdraví. K tomu sú nútené žiť na vlastných výkaloch, moči a zvratkami. V dôsledku toho až 1/4 ošípaných trpí svrabom – veľmi nepríjemným, až úzkostným ochorením kože, ktorý neprechádza. Bohužiaľ, väčšina ošípaných žijú v podmienkach, kde sú nútené dýchať otravné plyny ako amoniak, ktorý sa vytvára z moču a výkalov. Tieto výpary poškodzujú ich pľúca až do takého štádia, že vyše 80% ošípaných v čase zabitia trpí chronickým zápalom pľúc.

Záver

Teror, ktoré musia tieto zvieratá inteligentnejšie ako psy znášať, nemá konca kraja. To, čo sme napísali v tomto článku je len vrcholom ľadovca. Približnú predstavu ste si však zrejme už vytvorili. Naozaj je hodné uváženie, či konzumácia bravčového mäsa stojí za to riziko poškodenia zdravia a zároveň za utrpenie týchto zvierat.

Predchádzajúce
2 / 3
Nasledujúce
reklama:
reklama:

Z kategórie Správy

Najčítanejšie za týždeň

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.