Lekári varujú. Ak ešte používate alobal, tak hneď prestaňte
Alobal je v našich domácnostiach pomerne bežnou súčasťou kuchýň. Okrem pečenia sa často používa aj na predlžovanie trvanlivosti potravín tým, že sa do neho balí jedlo a takto uchováva v chladničke … Praktikanti alternatívnej medicíny využívajú alobal aj na liečbu niektorých ochorení. Dlho však panovali obavy o jeho bezpečnosti, ktoré sa v poslednej dobe začínajú potvrdzovať.
V čom tkvie hlavný problém alobalu
Najväčším problémom alobalu je, že je vyrobený z hliníka. Ide v podstate o ťažký kov, ktorý je pre telo toxický. Hliník spôsobuje telu rôzne zdravotné ťažkosti – od tých miernych až po závažné poškodenie mozgu. Súčasné štúdie dokonca preukázali, že je spájaný so vznikom Alzheimerovej choroby.
Okrem toho, hliník môže spôsobovať aj tieto ochorenia:
- stratu pamäti
- nedostatok koncentrácie
- problémy s telesnou rovnováhou
- strata kontroly nad ovládaním svalov
Tiež sa verí, že balenie potravín do alobalu a ich následné uskladnenie v chladničke alebo tepelná príprava v rúre môžu spôsobiť poškodenie štruktúry kostí. Je tomu tak preto, že hliník znižuje hustotu kostí odvápnením a tým ich robí viac lámavými.
Ďalšie riziká hliníka pre zdravie
Ďalším významným problémom alobalu je, že vyvoláva ťažkosti s dýchaním v prípade, že sa vdýchnu čiastočky hliníka do pľúc. V tomto prípade môže vyvolať fibrózu pľúc. Bezpečné nie je ani grilovanie mäsa alebo rýb v hliníkovej fólii. Pri vysokých teplotách sa uvoľňuje vysoké množstvo tohto nebezpečného kovu do vášho jedla. Únik je ešte vyšší, ak sa pridajú k jedlu nejaké kyslé prísady, ako napríklad plátky citróna. Odporúčame preto, aby sa v alobale nikdy nepiekli bylinky, paradajky a citrusové ovocie ako sú citróny, limetky či pomaranče.