Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Mrkvu upečte a urobte z nej vynikajúcu krémovú polievku

reklama:
reklama:
mrkvová polievka
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Mrkvu upečte a urobte z nej vynikajúcu krémovú polievku Foto: www.freepik.com

Objavte nový spôsob, ako využiť obľúbenú zeleninu vo vašej kuchyni. Mrkev, táto všestranná a vitamínmi nabitá surovina, sa premení na hlavnú hviezdu vašej tabule v podobe krémové polievky z pečenej mrkvy. S naším jednoduchým receptom a pridanými tipmi na servírovanie zvýšite svoje kulinárske umenie na novú úroveň.

Mrkva, neodmysliteľný pilier našich kuchýň a nezameniteľná súčasť slovenských polievok vrátane obľúbenej zemiakovej, si zaslúži byť vyskúšaná v trochu netradičnej, ale o to chutnejšej podobe. Vytvorte z nej krémovú polievku z pečenej mrkvy, ktorá je nielen vynikajúca, ale aj jednoduchá na prípravu. Mrkva je obľúbená pre svoju krásnu farbu a sladkastú chuť, ktorá obohatí každý jedálny lístok. Okrem toho prináša do našej stravy množstvo cenných látok ako antioxidant betakaroten chrániaci kožu, zlepšujúci zrak a zvyšujúci odolnosť organizmu voči voľným radikálom, alebo selén, ktorý podporuje obranyschopnosť, činnosť štítnej žľazy a mužskú plodnosť. Ďalšie vitamíny a minerály v mrkve podporujú metabolizmus, spomaľujú starnutie a prospejú srdcu a cirkulácii.

Recept na krémovú polievku z pečenej mrkvy

polievka
Mrkvu upečte a urobte z nej vynikajúcu krémovú polievkuFoto: www.freepik.com

Na prípravu 4–6 porcií budete potrebovať:

  • 700 g mrkvy
  • 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
  • 1 veľkú červenú cibuľu
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1,2 l kuracieho vývaru
  • malý kúsok zázvoru (približne 4 g)
  • 50 g smotany na šľahanie (alebo varnú smotanu pre menej krémovú konzistenciu)
  • trochu citrónovej šťavy
  • soľ
  • čierne korenie
  • na ozdobu pažítku

Mrkvu očistite, nakrájajte na menšie kusy, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte, premiešajte a pečte 20 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Medzitým nakrájajte červenú cibuľu a cesnak na jemno a opražte na olivovom oleji. Pridajte upečenú mrkvu, krátko opražte a zalejte vývarom. Varíme do mäkka. Pridajte nastrúhaný zázvor, citrónovú šťavu a smotanu, množstvo si prispôsobte podľa chuti. Rozmixujte do hladka. Polievku ihneď podávajte, posypte umytou a nadrobno nasekanou pažítkou, prípadne doplňte krutónmi. Pre ešte zaujímavejší chuťový zážitok skúste polievku podávať s opečenými semienkami dýň alebo slnečnicovými semienkami, ktoré pridajú príjemnú textúru a obohatia nutričnú hodnotu vášho jedla.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.