Mrkvu upečte a urobte z nej vynikajúcu krémovú polievku
Objavte nový spôsob, ako využiť obľúbenú zeleninu vo vašej kuchyni. Mrkev, táto všestranná a vitamínmi nabitá surovina, sa premení na hlavnú hviezdu vašej tabule v podobe krémové polievky z pečenej mrkvy. S naším jednoduchým receptom a pridanými tipmi na servírovanie zvýšite svoje kulinárske umenie na novú úroveň.
Mrkva, neodmysliteľný pilier našich kuchýň a nezameniteľná súčasť slovenských polievok vrátane obľúbenej zemiakovej, si zaslúži byť vyskúšaná v trochu netradičnej, ale o to chutnejšej podobe. Vytvorte z nej krémovú polievku z pečenej mrkvy, ktorá je nielen vynikajúca, ale aj jednoduchá na prípravu. Mrkva je obľúbená pre svoju krásnu farbu a sladkastú chuť, ktorá obohatí každý jedálny lístok. Okrem toho prináša do našej stravy množstvo cenných látok ako antioxidant betakaroten chrániaci kožu, zlepšujúci zrak a zvyšujúci odolnosť organizmu voči voľným radikálom, alebo selén, ktorý podporuje obranyschopnosť, činnosť štítnej žľazy a mužskú plodnosť. Ďalšie vitamíny a minerály v mrkve podporujú metabolizmus, spomaľujú starnutie a prospejú srdcu a cirkulácii.
Recept na krémovú polievku z pečenej mrkvy
Na prípravu 4–6 porcií budete potrebovať:
- 700 g mrkvy
- 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
- 1 veľkú červenú cibuľu
- 1 strúčik cesnaku
- 1,2 l kuracieho vývaru
- malý kúsok zázvoru (približne 4 g)
- 50 g smotany na šľahanie (alebo varnú smotanu pre menej krémovú konzistenciu)
- trochu citrónovej šťavy
- soľ
- čierne korenie
- na ozdobu pažítku
Mrkvu očistite, nakrájajte na menšie kusy, pokvapkajte olivovým olejom, osoľte, okoreňte, premiešajte a pečte 20 minút v rúre predhriatej na 180 °C. Medzitým nakrájajte červenú cibuľu a cesnak na jemno a opražte na olivovom oleji. Pridajte upečenú mrkvu, krátko opražte a zalejte vývarom. Varíme do mäkka. Pridajte nastrúhaný zázvor, citrónovú šťavu a smotanu, množstvo si prispôsobte podľa chuti. Rozmixujte do hladka. Polievku ihneď podávajte, posypte umytou a nadrobno nasekanou pažítkou, prípadne doplňte krutónmi. Pre ešte zaujímavejší chuťový zážitok skúste polievku podávať s opečenými semienkami dýň alebo slnečnicovými semienkami, ktoré pridajú príjemnú textúru a obohatia nutričnú hodnotu vášho jedla.