Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Tieto superpotraviny sú skutočné mňamky. Vyskúšajte ich

reklama:
reklama:
potraviny
5
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Tieto superpotraviny sú skutočné mňamky. Vyskúšajte ich Foto: www.freepik.com

Rozlúčte sa s nudnými diétami! Predstavujeme vám výber superpotravín, ktoré nielen posilnia vaše zdravie, ale aj obohatia váš jedálniček neodolateľnými chuťami. Od šťavnatého ovocia a čerstvej zeleniny až po vyberané mäso a morské plody – tu je náš výber top potravín pre vaše zdravie!

Kto by nechcel byť zdravý a zároveň si vychutnávať vynikajúce jedlo? Našťastie, v dnešnom svete plnom gastronomických možností to nie je žiadna veda. Či už hľadáte inšpiráciu pre zdravé snacky, alebo chcete kompletne zmeniť svoj jedálniček, sme tu, aby sme vám ukázali, že zdravé jedlo môže byť zábavné, chutné a neuveriteľne rozmanité.

Ovocie

ovocie
Tieto superpotraviny sú skutočné mňamky. Vyskúšajte ichFoto: www.freepik.com

Jablká

Tento bežný, no výnimočný ovocný druh je bohatý na vlákninu a vitamín C, ako aj na množstvo antioxidantov. Jablká sú výbornou svačinou, ktorá zasýti, a skvele sa hodia do ovocných šalátov či zdravých dezertov.

Banány

Výborný zdroj draslíka, vitamínu B6 a vlákniny. Sú ideálne na cesty, ľahko sa pridávajú do raňajkovej kaše či cereálií alebo ako prírodné sladidlo do smoothies.

Čučoriedky

Tieto malé plody sú pokladom antioxidantov. Sú vynikajúce v jogurte, cereáliách alebo ako letný osviežujúci nápoj. V pečených výrobkoch ako muffiny alebo palačinky dodávajú jedinečnú chuť.

Pomaranče

Slávne pre svoj vysoký obsah vitamínu C, vlákniny a antioxidantov. Sú skvelé samostatne, v čerstvom džúse alebo ako osviežujúci príspevok do salátov.

Mäso a morské plody

mäso
Tieto superpotraviny sú skutočné mňamky. Vyskúšajte ichFoto: www.freepik.com

Stále dôležitým zdrojom kvalitných bielkovín. Výberom správnych druhov môžete zabezpečiť dostatok esenciálnych živín.

Kuracie prsia

Sú bohaté na bielkoviny a majú nízky obsah tuku, vďaka čomu sú ideálne pre tých, ktorí sledujú svoj kalorický príjem. Okrem toho, že môžu byť grilované, pečené alebo varené na pare, sú perfektné aj ako základ rôznych medzinárodných pokrmov. Čo tak skúsiť kuracie prsia v ázijskom štýle s pikantnou omáčkou alebo ako súčasť tradičného slovenského jedla?

Losos

Tento olejnatý rybí druh, je známy svojím bohatým obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré majú pozitívny vplyv na srdce a mozog. Okrem vysokého obsahu kvalitných bielkovín a vitamínu D je losos vynikajúci aj v surovej forme v sushi alebo sashimi. Prečo si nevyskúšať domáce sushi rolky s lososom alebo lososa v medovo-horčicovej marináde?

Krevety

Nie sú len nízkokalorickým zdrojom bielkovín, ale tiež obsahujú veľa zdravotne prospešných látok ako selén a vitamín B12. V kuchyni sú mimoriadne univerzálne – skvelo sa hodia do cestovín, rizota, šalátov alebo jednoducho upečené na panvici s bylinkami a citrónom. Navyše, krevety môžu byť chutným doplnkom do letných osviežujúcich šalátov alebo ako hlavná surovina v exotických pokrmoch.

Oriešky a semienka

orechy
Tieto superpotraviny sú skutočné mňamky. Vyskúšajte ichFoto: www.freepik.com

Sú koncentrovaným zdrojom vitamínov, minerálov, zdravých tukov a bielkovín. Mandle, chia semienka a vlašské orechy sú vynikajúcou súčasťou mnohých jedál.

Mandle

Tieto drobné orechy sú pokladnicou zdravia. Okrem vysokého obsahu vitamínu E, ktorý pôsobí ako silný antioxidant, mandle obsahujú aj dôležitý minerál horčík. Horčík je kľúčový pre srdcové zdravie a pomáha pri regulácii hladiny cukru v krvi. Navyše, mandle sú bohaté na bielkoviny a vlákninu, čo podporuje trávenie a dlhodobý pocit sýtosti. Vynikajú ako súčasť raňajkového müsli, pridané do jogurtu alebo ako chutná a zdravá desiata.

Chia semienka

Tieto malé semienka sú skutočnými superpotravinami. Sú jedným z najlepších rastlinných zdrojov omega-3 mastných kyselín, dôležitých pre zdravie mozgu a srdca. Okrem toho sú bohaté na vlákninu, vápnik, fosfor a mangán. Chia semienka sú ideálnou prísadou do smoothies, ovocných šalátov, alebo ich môžete použiť na prípravu zdravého chia puding ako lahodný dezert. Ich schopnosť absorbovať vodu a zväčšiť svoj objem môže pomôcť pri regulácii hmotnosti.

Vlašské orechy

Svojou výživovou hodnotou nezaostávajú ani vlašské orechy. Sú známe vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú nevyhnutné pre zdravý mozog a srdce. Okrem toho obsahujú vysoké množstvo antioxidantov a sú bohaté na minerály ako mangán a meď. Vlašské orechy sú skvelým doplnkom do šalátov, pečiva, alebo ich môžete konzumovať samostatne ako výživnú desiatu. Sú tiež zdrojom aminokyselín, ktoré podporujú regeneráciu svalov.

Zelenina

zelenina
Tieto superpotraviny sú skutočné mňamky. Vyskúšajte ichFoto: www.freepik.com

Neoddeliteľná súčasť vyváženého stravovania, bohatá na nutričné hodnoty, nízka na kalórie. Brokolica, mrkva a rajčiny sú len niektoré z výberu, ktoré obohatia váš jedálniček.

Brokolica

Táto zelenina je nielen skvelým zdrojom vitamínov C a K, ale aj bohatým zdrojom vlákniny a fytonutrientov, ktoré majú pozitívne účinky na zdravie. Jej jedinečná, mierne horká chuť sa hodí nielen do šalátov, ale aj do polievok či ako príloha k hlavným jedlám. Okrem toho, brokolica podporuje trávenie a môže zlepšovať zdravie kože.

Mrkva

Tento zdroj beta-karoténu, ktorý telo premieňa na vitamín A, je nevyhnutný pre dobrý zrak. Obsahuje tiež vitamíny K a B6 a je skvelým zdrojom vlákniny. Mrkvu môžete konzumovať surovú, pridať do šalátov pre chrumkavý efekt, alebo ju uvariť a vytvoriť z nej chutné pyré. Jej pravidelná konzumácia môže podporovať zdravie srdca.

Rajčiny

Sú výborným zdrojom vitamínu C, K, draslíka a folátu. Vysoký obsah antioxidantu lykopenu má pozitívny vplyv na srdcové zdravie. Rajčiny sú neobyčajne univerzálne – používajú sa v čerstvých šalátoch, omáčkach, polievkach, ale aj pri pečení a grilovaní. Okrem toho môžu pomáhať pri prevencii niektorých typov rakoviny.

Čerstvé bylinky

Aromatické bylinky ako bazalka a koriander dodávajú jedlám nielen výnimočnú chuť, ale sú tiež plné živín. Bazalka, bohatá na vitamín K, má protizápalové účinky, zatiaľ čo koriander môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi a pôsobiť ako antioxidant. Ideálne sú do šalátov, ako dochucovadlá pre rôzne pokrmy, alebo pri príprave aromatických omáčok.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.