Nesprávne uskladnené zemiaky môžu byť životu nebezpečné!
Môže sa to zdať úplne nepochopiteľné, ale aj taká obyčajná potravina, ako sú zemiaky, musia byť správne uskladnené. Hovoríte si, čo na tom môže byť? Veľa ľudí si myslí že zemiaky uložia do pivnice, a tam im vydržia do jari.
Aké chyby robíme pri skladovaní.
Výskum zistil, že veľa ľudí uchováva hranolky v chladničke. Práve vplyvom chladu sa škrob v zemiakoch premieňa na cukor. Keď dáme hranolky smažiť, smaží sa aj cukor, vplyvom horúceho oleja, a tým vzniká organická látka akrylamid. Táto látka je karcinogénna, a pokiaľ ju konzumujete, môže Vám spôsobiť ochorenie rakovinou, alebo iné vážne zdravotné ťažkosti. Mimo to sa akrylamid používa ako prísada pri výrobe plastov a farbív.
Ako to robiť správne.
Pokiaľ už kupujete a konzumujete hranolky, alebo zemiaky na pečenie, neskladujte ich v chladničke. Skladujte ich hlboko zamrazené v mrazničke. Znížite tým premenu škrobov na cukry, takže znížite pri ich tepelnej úprave riziko vzniku akrylamidu. Tým chránime svoje zdravie. Surové zemiaky je najlepšie skladovať v studenom pivnici, kde je stála teplota, a vlhkosť. Ďalej sa odporúča skladovať oddelene zemiaky a jablká. Zo starých jabĺk sa uvoľňujú látky, ktoré spôsobujú hnilobu a zemiaky sa môžu pokaziť.
Čo povedať na záver?
Ak si nedokážete odpustiť konzumáciu hranolčekov, a iných špecialít pripravených zo zemiakov, záleží na tom, ako ich skladujete. Ďalej je oveľa zdravšie, ak si hranolky pripravíte doma čerstvé, ako keď si kúpite vopred pripravené ako polotovar. Môžete namietať, že dnes nikto nemá čas variť, ale zdravie a ochrana pred ochorením by mala byť na prvom mieste. Aj keď úplne tou najzdravšou variantou je vyradiť vyprážané potraviny z jedálnička . Veď varené zemiaky sú tiež dobrá potravina, ktorá sa hodí k mnohým jedlám ako príloha, a navyše jej príprava je veľmi jednoduchá a rýchla.