Nezabúdate pri upratovaní na tieto miesta v kuchyni? Darí sa tam baktériám!
Premýšľali ste niekedy o tom, že vaša kuchynská doska môže byť plná baktérií? K nej si pridajte krájacie drevené dosky, hubky na umývanie, soľničku s koreničkou a rôzne úchytky a hneď máte prehľad o najšpinavších miestach vašej kuchyni.
Myslíte si, že v kuchyni udržujete pravidelne poriadok a dbáte na čistotu, pretože tam predsa pracujete s potravinami. Môže sa ale stať, že niektoré miesta, kde sa darí baktériám, pri vašom upratovaní zabudnete.
Hubky na riad
Hubky na riad sú vyrobené z porézneho materiálu, a preto sa z povrchu ľahko zotrie nečistota. Vlhké póry sú živnou pôdou pre baktérie. Hubky na riad by ste mali po každom použití vyprať v horúcej mydlovej vode a nechať uschnúť. Možno ich vyprať aj v hornom koši umývačky. Pokiaľ ale vaša huba zapácha, okamžite ju vyhoďte do koša. Jej zápach je totiž signálom, že vo vnútri pokračuje množenie baktérií. Do umývačky je dobré často dávať rôzne kefy na fľaše, otvárače na konzervy, prázdnu soľničku a koreničku.
Látkové utierky
Riad sa utiera väčšinou látkovými utierkami, pretože používanie papierových utierok v kuchyni nie je ekologické a efektívne. Keď však použijete niekoľkokrát použitú utierku, môžete preniesť baktérie na čisto umytý riad. Preto by ste mali pri varení na utieranie rúk používať utierky z papiera alebo samostatný uterák. Textilná utierka by mala slúžiť iba na čistý riad. Je nutné látkovú utierku po 2 až 3 použitiach vyvariť v práčke.
Kuchynská doska
Na kuchynskú dosku neklaďte len jedlo, ale aj tašky s nákupom, mobilný telefón, časopisy, diaľkový ovládač a iné veci. Pred každou prípravou jedla by ste mali pracovnú dosku pretrieť handričkou namočenou v univerzálnom dezinfekčnom prostriedku. Raz týždenne vyčistite všetky rohy, umyte plochu pod malými spotrebičmi a nezabudnite na škáry, ktoré sa nachádzajú medzi pracovnou doskou a obkladom na stene alebo medzi doskou a sporákom.
Drez
Nemyslite si, že keď sa v dreze pracuje s vodou, tak je dosť čistý. Všade okolo neho, okolo odtoku, vo všetkých štrbinách, všade tam je vlhké prostredie, ktoré svedčí mikroorganizmom. V dreze umývate zemiaky a zeleninu, ale aj mäso alebo mastné hrnce a panvice. Počas umývania sa kvapôčky s mikroorganizmami rozlietajú na všetky strany. Po každom varení by ste mali drez aj baktériu vydezinfikovať a vytrieť do sucha.
Ovládacie tlačidlá a úchytky
Pri varení sa nielen dotýkate úchytiek na dvierkach a šuplíkoch, ale zapínate spotrebiče. A asi si stále neumývate ruky. Na týchto miestach môže zostať múka, strúhanka, kúsok masla. To všetko je živná pôda pre baktérie a plesne. Preto je nutné utrieť tieto miesta dezinfekčným roztokom po každom varení.
Dosky
Na drevenej doske sa s každým rezom objavujú škrabance a praskliny, ktoré sa dostatočne nevymyjú a po čase na nich vzniká pleseň a začnú sa množiť baktérie. To je zdraviu škodlivé. Baktérie sa množia najviac vtedy, keď používate rovnakú doštičku na zeleninu a surové mäso. Najúčinnejším spôsobom, ako môžete odstrániť baktérie, je umyť doštičku kefou namočenou v octe.
Zdroj: seattletimes.com, health.clevelandclinic.org, hobby.instory.cz