Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Oranžové plody rakytníka sú plné vitamínov a ďalších prospešných látok

reklama:
reklama:
Rakytník
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gettyimages.com www.gettyimages.com

Na jeseň často premýšľame nad tým, ako najlepšie podporiť svoju imunitu. Vyskúšajte rakytník, má totiž pozitívny vplyv na stav celého organizmu a pomáha pri liečbe mnohých chorôb.

Rakytník
www.gettyimages.com

Od septembra do polovice novembra si môžete nazbierať rakytník rešetliakový. Vetvičky tohto kríka sú tŕnisté, ale za trochu námahy to rozhodne stojí. Oranžové plody rakytníka sú totiž plné vitamínov a ďalších prospešných látok.

Vitalita a pohoda

Obsahujú napríklad alkaloid hippophein, ktorý sa v tele premieňa na serotonín, hormón dôležitý pre pohodu i vitalitu. Rakytník zvyšuje odolnosť proti infekciám i stresu, hojí sliznice, prospieva krvi i kĺbom.

Rakytník je skrátka hotová vitamínová bomba, ktorú oceníte pri najrôznejších virózach, chrípkach a angíne. Vďaka svojim unikátnym vlastnostiam podporuje tvorbu žlče a tráviacich enzýmov a prospieva krvnému obehu.

Podporuje funkciu tráviaceho traktu

Rakytníkové plody totiž obsahujú semená, ktoré sú zdrojom oleja bohatého na flavonoidy, ktoré znižujú krvný tlak. Pri pravidelnom užívaní rakytník podporuje správne fungovanie tráviaceho traktu a podporuje organizmus pri očiste od toxických splodín a civilizačného stresu.

Navyše si z plodov rakytníka môžete pripraviť rôzne sirupy, marmelády a likéry. Tiež ich môžete usušiť a užívať rozomleté ​​alebo z nich uvariť čaj.

Použite ho pri rekonvalescencii

A čo je ešte zaujímavejšie, oranžové guličky rakytníka si môžete zmraziť do zásoby, pretože počas tejto procedúry nestratí väčšinu svojich takmer zázračných vlastností. To oceníte napríklad pri rekonvalescencii po dlhej chorobe.

 V takom prípade si môžete pravidelne variť rakytníkový čaj, ktorý pripravíte nasledovne:

Roztlačte 2 čajové lyžičky čerstvých alebo usušených rakytníkových bobuliek a prelejte 200 ml vriacej vody. Všetko nechajte 15 minút lúhovať. Po uplynutí tejto doby preceďte, pritom sa bobule snažte čo najviac vymačkat. Môžete prisladiť medom.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.