Používate mikrovlnku? Odborníci varujú pred tým, že jedlo v nej ohriate by človek jesť nemal. Prečo to tak je?
Vyzerá ako skutočný zázrak. Od doby, kedy sa prvýkrát objavila na ňu ohromné množstvo ľudí nedá dopustiť. O čom je reč? Je to mikrovlnná rúra, ktorú mnohí považujú doslova za malý zázrak. Hlavným dôvodom je to, že vie veľmi rýchlo a tiež efektívne ohriať v podstate akýkoľvek pokrm. Rovnako tak vie aj rozmrazovať a tie najpokročilejšie modely zvládnu aj rad ďalších vecí.
Ako mikrovlnka funguje?
Že Vám ohreje jedlo, to vie každý. Ako ale taký ohrev funguje a v čom je unikátny a čím je špecifický? Ohrievanie v mikrovlnnej rúre funguje na princípe toho, že sú v jedle rozkmitané molekuly vody. Tie sa daným pohybom zahrievajú a postupne sa menia aj v paru. A práve tá má vysokú teplotu a tak dokáže jedlo ohrievať. Keďže sú dané molekuly všade v jedle, tak sa daný pokrm ohrieva ako jeden celok. Nutné je ale povedať, že práve táto metóda nie je úplne ideálna z viacerých dôvodov. Prečo ľudí pred ohrevom v mikrovlnkách varujú?
Meníte štruktúru jedla
V prvom rade je nutné si uvedomiť, že rozkmitaním molekúl a tiež ich elimináciou dôjde k tomu, že sa zmení celá štruktúra Vášho jedla. To znamená, že vzhľadovo nemusí byť také, ako očakávate, rovnako ako nie je ani nič výnimočné to, že sa výrazne zmení jeho chuť. Ohrev je síce rýchly, ale výrazne to môže pokaziť zážitok z Vášho jedla. A to v porovnaní s metódou klasického ohrevu.
Problém menom mikrovlnné žiarenie
Je jasné, že mikrovlnné rúry sa používajú po celom svete a tiež sú označené ako spotrebiče, ktoré sú v domácnostiach úplne bezpečné. Nutné je ale povedať, že medzi veci ktoré sú dostupné a schválené na predaj, patria napríklad tiež alkohol alebo tabak. A ako každý vie, účinky na ľudské telo sú až devastujúce. To znamená, že aj keď sa niečo môže predávať a používať, neznamená to, že to na človeka nemôže mať vplyv.
Problémom je tu hlavne takzvané mikrovlnné žiarenie, u ktorého je jasne preukázané, že má na človeka vplyv. A to negatívne. Dokáže totiž ovplyvňovať celkové zložky krvi. V takom prípade stačí, aby sa žiarenie dostávalo mimo konštrukciu mikrovlnky a Vy dostávate pri každom ohreve celkom vysokú nebezpečnú látku.
Ničí všetko, čo je v jedle dôležité
Mnoho výskumov ukazuje aj na to, že je po ohreve problém nielen so štruktúrou a chuťou, ale je tu problém aj s tým, koľko je v konkrétnej potravine výživných látok. Môžu miznúť vitamíny, môžu miznúť minerály, rad ďalších látok, ale napríklad môžu miznúť tiež antioxidanty. Razom je jedlo bez všetkých látok, ktoré sú pre naše telo dôležité. Tie nám logicky chýbajú, čo sa môže negatívne podpísať ako na zdraví tela, tak i na tom, ako náš organizmus funguje a ako bude fungovať.
Pozor na nádoby, v ktorých sú jedlá zohrievané
Problémom mikrovlnných rúr je tiež samotná nádoba, v ktorej je jedlo zohrievané. Mikrovlnné žiarenie totiž nepôsobí nutne len na samotné jedlo, ale pôsobí na všetko, čo je súčasťou daného prístroja. To znamená, že je ohrievaná aj samotná nádoba. A tá môže vplyvom tepla uvoľňovať rôzne nebezpečné látky. Je celkom jasné, že hlavné problémy sa v tomto prípade týkajú predovšetkým plastov, ktoré keď nie sú kvalitné, sú priamo životu ohrozujúce. Predovšetkým chemikálie, ktoré sa pri výrobe použijú, sa môžu vplyvom tepla uvoľniť a môžu sa dostať do Vášho jedla.
Mikrovlnné rúry je možné nahradiť
Keď ju využívate raz za čas , tak to zase až taký problém nie je. Len pozor na nádoby, v ktorej je jedlo, ale aj pozor na to, ako ste od mikrovlnnej rúry ďaleko. Z dlhodobého hľadiska je však lepšie skúsiť iné metódy ohrevu. Ako najlepší sa môže javiť ohrev v klasickej teplovzdušnej rúre.