Prečo by ste nemali znovu používať prázdne nádoby od zmrzliny?
Vaši priatelia mali na večeru toľko chutného jedla, že ste sa ani nedostali k hlavnému teplému jedlu. „To nevadí.“ Dobrá žena v domácnosti má pre takéto prípady vždy niekoľko prázdnych plastových nádob. Môžu to byť buď špeciálne opakovane použiteľné nádoby na potraviny, alebo jednorazové. Naviac je skvelé používať prázdne nádoby na zmrzlinu alebo z jogurtov bez obáv z toho, že sa váš obľúbený obal nevráti domov.
Nemecké výskumné centrá však varujú, že potraviny by sa nemali skladovať v prázdnych plechovkách zo zmrzliny, jogurtových téglikoch atď. Tieto jednorazové nádoby nie sú vhodné na opätovné použitie. Ani k zmrazovaniu, ani k ohrievaniu v mikrovlnnej rúre, ani k jednoduchému skladovaniu. Ale prečo?
Je to jednoduché. Také nádoby sú určené pre špeciálne potravinárske výrobky a sú určené výhradne na jednorazové použitie. To znamená, že nádoba bola testovaná na svoje zamýšľané použitie, takže sú dodržiavané všetky zákonné ustanovenia týkajúce sa bezpečnosti skladovania konkrétneho potravinárskeho produktu ,všetko okrem toho však predstavuje zdravotné riziko.
Sme zvyknutí na to, že dnes sa takmer všetko jedlo predáva v plastových obaloch. Kombinácia potravín a plastov však zďaleka nie je najbezpečnejšia. Nie všetky plasty sú rovnaké, vyrábajú sa pomocou rôznych technológií s odlišným chemickým zložením, s prihliadnutím na charakteristiky produktu, pre ktorý sa vyrába.