Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pripravte si geniálne ľahké palacinky z červenej šošovice

reklama:
reklama:
palacinky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Pripravte si geniálne ľahké palacinky z červenej šošovice Foto: depositphotos.com

Objavte, ako si pripraviť zdravé a chutné šošovicové palacinky, ktoré sú nielen ideálnou voľbou pre vegánov, ale aj pre každého, kto hľadá bezlepkovú a výživnú alternatívu tradičných pokrmov. Tieto jednoduché palacinky si môžete prispôsobiť podľa vlastných chutí a potrieb, a to všetko s minimálnymi nákladmi a úsilím.

Základný recept na výrobu týchto zdravých, výživných a cenovo dostupných palaciniek vyžaduje len šošovicu a vodu. Tieto palacinky si však môžete ochutiť podľa vlastného výberu a preferencií. Sú obzvlášť populárne v rámci vegánskej diéty, keďže na ich prípravu nepotrebujete ani vajcia, ani mlieko. Šošovica je pritom prirodzene bez lepku, čo robí palacinky vhodnými pre osoby trpiace celiakiou alebo intoleranciou na lepok.

Ich výhodou je nielen jednoduchá príprava, ale aj vysoká výživová hodnota. Šošovica, podobne ako iné druhy strukovín, je bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny a komplexných sacharidov, ktoré vás udržia sýtych dlhší čas a podporia aj proces chudnutia.

Postup prípravy

Na začiatok je potrebné červenú šošovicu namočiť do vody alebo vývaru minimálne na tri hodiny, ideálne cez noc. Ak si palacinky chystáte na večeru, namočte šošovicu ráno pred odchodom do práce. Po návrate vám potom na prípravu postačí len pár minút.

V prípade, že ste v časovej tiesni, môžete šošovicu zaliať vriacou vodou a nechať úplne vychladnúť. Potom šošovicu rozmixujte do hladka, osoľte a pripravené cesto opečte na panvici z oboch strán ako palacinku. Pre intenzívnejšiu chuť môžete do cesta pridať papriku, orientálne koreniny (ako je garam masala), sušené chilli, rímsky kmín, čerstvé bylinky alebo cesnak.

Ingrediencie a príprava

  • 150 g červenej šošovice
  • 300 ml vody alebo vývaru
  • ¼ lyžičky soli (ak použijete slaný vývar, soľ vynechajte)
  • rastlinný olej na potretie panvice (v prípade nepriľnavé panvice nie je olej potrebný)
  1. Červenú šošovicu nasypeme do misky, zalejeme uvedeným množstvom studenej vody alebo vývaru a necháme aspoň 3 hodiny namáčať.
  2. Namočenú šošovicu vložíme do mixéra alebo smoothie makeru a rozmixujeme dohladka. Pridáme soľ, prípadne ďalšie koreniny podľa chuti a ešte krátko premixujeme.
  3. Panvicu ľahko potrieme olejom, rozohrejeme a potom na ňu nalejeme cesto. Placku opečieme z oboch strán a potom naplníme podľa chuti zeleninou, syrom alebo pomazánkou.
reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.