You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Ruža nielen že krásne vyzerá a vonia, ale má aj blahodárne účinky na naše zdravie

reklama:
reklama:
Liečivá ruža
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gettyimages.com www.gettyimages.com

Kvety ruží sú jedlé a dokonca liečivé. Hoja sliznice i pokožku. A navyše – robia dobre duši. Hlavnou prednosťou ruže je, že obsahuje vysoký podiel vitamínu C a to až dvadsaťkrát až päťdesiatkrát viac ako citrón, podľa konkrétneho druhu ruže.

Sirup aj čaj

Potrebujeme na to hlavne dostatočné množstvo okvetných lístkov. Z nich môžeme pripraviť sirup, želé, rôsol, ale aj džem. Z čerstvých aj nasušených lístkov je možné pripraviť aj čaj. Nezáleží na tom, akú farbu ruža má, liečivé účinky majú všetky odrody.

Pomáha tráveniu

Ruža harmonizuje činnosť srdca a zlepšuje tak krvný obeh. Prináša úľavu pri vyčerpaní, skľúčenosti, strese a depresii. Napomáha tiež udržať si zdravý a pokojný spánok. Ruža pôsobí protizápalovo a tlmí bolesť. Reguluje tiež činnosť pečene a žlčníka. Je výborná na žalúdok a podporuje trávenie. Dokáže si poradiť aj s bolesťou hlavy.

Pleť bez vrások

Ruža je výborný pomocník pre to, ako vyzerať dlho mlado a udržať si pleť bez vrások. Nekupujte drahé krémy, úplne stačí nechať lístky dva dni zaschnúť, naplniť nimi pohár a zaliať panenským olejom tak, aby boli celé ponorené. Ideálny olej je marhuľový.

Je dobré nechať plátky tri týždne macerovať na slniečku alebo v zime v teplej a svetlej miestnosti. Potom olej prefiltrujeme a prelejeme do čistej nádoby, ktorú uchovávame v šere a suchu. Týmto olejom si môžete mazať nielen tvár, ale aj celé telo.

reklama:

K téme

Témy

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.