Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Semená z tekvice nikdy nevyhadzujte!

reklama:
reklama:
5. októbra 2020 Post_dining room interior luxurious room interior architecture design with brilliant contemporary white themes color panels plus chic gold plated pendant track lights on rustic hardwood table white.jpg od Diskusia()
Tekvicové semienka
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gettyimages.com www.gettyimages.com
Už vás pri dlabaní tekvice napadlo, aký poklad vlastne vyhadzujete?
Nemusíme ich kupovať, stačí vydlabať tekvicu a …

Najchutnejšie sú semienka z tekvice olejnej

Tekvica olejná  na prvý pohľad vyzerá vlastne rovnako, ako ostatné druhy tekvíc , len je trochu náročnejšia na teplo, počet slnečných dní i živiny. Dužina z plodov tejto tekvice sa ku konzumácii nevyužíva, pestuje sa výhradne pre semienka, z ktorých sa lisuje olej metódou zastudena. Tento olej je veľmi zdravý, pretože semienka sú bohaté na aminokyseliny a nenasýtené mastné kyseliny a tiež na celý rad prvkov, ako je horčík, vápnik, zinok a železo. Olej sa využíva do šalátov a polievok, ale iba za studena.

Konzumácia samotných semienok je tiež neobyčajne zdraviu prospešná. Sivozelené semienka majú príjemnú, orieškovo sladkastú chuť, pre ktorú sú veľmi obľúbené a väčšina ľudí si ani neuvedomuje, ako veľmi pojedaním tejto pochúťky sa starajú o svoje zdravie.

Semienka dokážu znižovať cholesterol aj krvný tlak, a znižujú tak riziko infarktu i mŕtvice. Muži ocenia aj  účinok proti zväčšeniu prostaty. Semienka obsahujú vitamíny A, B, D a E, a tiež zinok, železo, mangán, meď, vápnik, fosfor, horčík, draslík a selén.

Ako pripraviť semienka tekvice olejnej

Plne vyzreté tekvice v čase, keď sa ich zelená farba premení aspoň čiastočne na žltú a začne zasychať stopka plodu, nechajte po odtrhnutí ešte niekoľko dní ležať na záhonoch. Urýchlite tak dozrievanie plodu a semená pôjdu ľahšie uvoľniť z dužiny. Potom tekvicu rozkrojte a dužinu so semenami vydlabte. Semená potom pod tečúcou vodou z dužiny uvoľnite a nechajte uschnúť rozložené na papieri na pečenie. Najzdravšie sú semienka len v prírodnom stave, ale môžete ich aj osoliť.

Jedlé sú aj semienka z ostatných tekvíc

Semienka bežných druhov tekvíc sú jedlé a zdravé rovnako ako semená tekvice olejnej, ale bohužiaľ obsahujú pevnú šupku. Najprv semienka musíte zbaviť lepkavej dužiny, najlepšie v sitku, opäť pod tečúcou vodou. Čisté semienka nechajte uschnúť rozložené na papieri na pečenie alebo ich nechajte sušiť v rúre vyhriatej na 160 ° C.

Usušené semená môžete rovno konzumovať, ale ich šupka je veľmi tvrdá a málokto je schopný ju rozhrýzť. Semená tiež obsahujú veľké množstvo tuku a sú preto ťažko stráviteľné. Lepšej stráviteľnosti aj ľahšiemu rozhryzeniu, pomôže praženie semienok. Semená môžete pražiť nasucho na teflónovej panvici alebo vo veľmi tenkej vrstve repkového oleja, masla alebo masti. Praženie by malo prebiehať asi 15 minút. Semienka môžete opäť konzumovať len čisto prírodné alebo nasolené.
reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.