Toto povedzte každému, koho bolia kĺby, zuby a má problém s cievami. Recept našich dedov strčí do vrecka aj drahé lieky z lekárne
Ako si doma pripraviť huspeninu?
Čo budeme potrebovať
- 2 bravčové kolená
- 2 bravčové kopytá
- 500 g bravčových koží
- 500 g bravčového pliecka
- 20 zrniečok čierneho korenia
- 10 zrniečok nového korenia
- 2-3 bobkové listy
- 4 vetvičky čerstvého tymianu
- 2 cibule
- 8-10 strúčikov cesnaku
- 5 ks mrkvy
- 1-2 petržleny
- polovicu hľuzy zeleru
- 2 vajcia uvarené natvrdo
- soľ
- ocot
Na dochutenie
- bielu cibuľu
- ocot
- chren
- citrón
- mletú červenú papriku
- kyslé uhorky
Postup
Dva dni pred prípravou namočíme kolená, kopytá a kože do silného slaného roztoku (voda + soľ) a uložíme ho do chladničky. Po dvoch dňoch kúsky mäsa vyberieme z roztoku a dobre ich umyjeme. Dáme ich do väčšieho (asi 5-litrového) hrnca a zalejeme čistou studenou vodou. Dáme variť. Do hrnca ku kopytám, kolenám a kožiam pridáme čierne a nové korenie, bobkové listy a vetvičky tymianu. Keď voda začne vrieť, zmiernime plameň. Pridáme očistené cibule prekrojené na polovice a očistené strúčiky cesnaku. Osolíme a prikryjeme pokrievkou. Huspeninu na miernom ohni varíme asi dve hodiny. Priebežne odstraňujeme tvoriacu sa penu. Nemiešame. Keď sa mäso začne trochu oddeľovať od kosti, pridáme umyté bravčové pliecko a umytú očistenú mrkvu, petržlen a zeler. Ďalej pomaly varíme na miernom plameni. Pretože zeleninu budeme potrebovať na servírovanie huspeniny, nenecháme ju úplne rozvariť. Keď je uvarená, opatrne ju vyberieme a odložíme. V čiastočne zakrytom hrnci huspeninu varíme, kým sa mäso úplne neoddelí od kosti, čo bude trvať najmenej štyri hodiny. Keď máme pocit, že je uvarená, podľa chuti ju dosolíme a pridáme do nej pár lyžíc octu. Ak je huspenina dostatočne hustá, zistíme tak, že si malé množstvo odoberieme na tanierik a prstami vyskúšame, či sa lepí. Na tanieriku na chladnom mieste by mala za pár minút stuhnúť.