You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Úžasné benefity listového špenátu

reklama:
reklama:
špenát
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gettyimages.com www.gettyimages.com

Špenát je najvšestrannejšia listová zelenina. Dá sa primiešať do ovocných smoothie, hodí sa aj do šalátov alebo ako tepelne upravená príloha k mäsu. Navyše obsahuje mnoho vitamínov a zdraviu prospešných látok. Začleňte ho do svojho jedálnička ešte dnes.

Je bohatý na živiny

Tri šálky čerstvého špenátu obsahujú iba 20 kalórií, žiadny tuk, 2 gramy bielkovín, 3 gramy sacharidov a dva gramy bielkovín. To znamená, že napriek tomu, že má veľmi nízku kalorickú hodnotu, je plný živín a spomínané tri šálky zaistia viac ako 300% dennú potrebu vitamínu K, ktorý okrem iného podporuje metabolizmus a mineralizáciu kostí a bunkový rast.

Špenát je tiež bohatý na foláty, vitamín B, horčík, železo, draslík a vápnik.

Vysoký obsah antioxidantov

Okrem mnohých vitamínov a minerálov obsahuje špenát antioxidanty, ktoré pôsobia protizápalovo a chráni pred najrôznejšími druhmi ochorení. Napríklad kaempferol a flavonoid znižujú riziko rakoviny a spomaľujú proces šírenia rakovinových buniek

Ochranné účinky

V štúdii uverejnenej v časopise Food & Function vedci zhŕňajú ochranné účinky špenátu, za ktoré vďačí fytochemikáliím a bioaktívnym zlúčeninám, ktoré sa v ňom vyskytujú.

Tieto látky navyše znižujú oxidačný stres a zabraňujú poškodeniu DNA. Okrem toho spúšťajú uvoľňovanie hormónov sýtosti, vďaka ktorým sa budete cítiť plnší a spokojnejší.

Pomáha regulovať krvný tlak

Špenát je zdrojom prirodzene sa vyskytujúcich dusičnanov, teda zlúčenín, ktoré otvárajú krvné cievy, aby sa zlepšil prietok krvi a došlo k zmierneniu srdcovej záťaže.

To napokon potvrdil aj nedávny výskum, v rámci ktorého účastníci pili pravidelne nápoj obsahujúci špenát a červenú repu. Výsledky ukázali, že päť hodín po vypití sa ich tlak výrazne znížil a dosiahol zdravých hodnôt.

Chráni zdravie očí

Ukázalo sa, že jeden z antioxidantov obsiahnutý v špenáte, luteín, znižuje riziko vekom podmienenej makulárnej degenerácie (AMD), čo je očné ochorenie, ktoré môže rozmazať ostré centrálne videnie, ktoré je kľúčové pre činnosti, ako je čítanie a riadenie.

AMD je súčasne hlavnou príčinou straty zraku u ľudí vo veku 50 rokov a starších. V súčasnej dobe neexistuje žiadny liek alebo liečba, ktorá by zvrátila tento stav, takže prevencia je kľúčová.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.