Vňať mrkvy má trochu horkastú chuť, ale je neuveriteľne dobrá pre naše zdravie!
Tieto listy sú plné chlorofylu, ktorý pôsobí dobre pri detoxikácii pečene a dokonca aj na naše telo.
Podľa niektorých štúdií môže prispieť k ochrane proti rakovine a vývoja nádoru a sú plné antioxidantov.
Sú plné vitamínov a minerálnych látok, a dokonca majú viac vitamínu K, ako akákoľvek iná zelenina, ale je to dôležitý vitamín, pokiaľ ide o škrabance, či modriny.
Vňať nie je toxická, ako si niektorí myslia, ale obsahuje Furokumaríny ktoré môžu spôsobiť mierne alergickú reakciu u niektorých ľudí.
Obsahujú veľké množstvo draslíka, čo je dôležité pre kardiovaskulárne zdravie. Vňať mrkvy obsahuje až 6 krát viac vitamínu C ako mrkva.
Pôsobia ako diuretikum a sú dôležité, pokiaľ ide o odstránenie prebytočnej vody z tela, pôsobia ako antiseptikum, anti-zápach z úst, bolesť ďasien s bolesťou zubov.
V Taliansku po stáročia ich dávajú do šalátov alebo omelety s vajcami.
Tiež si môžete uvariť čaj:
2 šálky čerstvej mrkvovej vňate zalejte 8 šálkami vriacej vody. Nechajte stáť kým sa voda neochladí, preceďte a môžete piť. Tento nápoj je skvelý pre očistu tela, najmä ak máte problémy s močových kameňmi alebo obličkami.
Varením stratí svoju horkú chuť, ale najlepšie je používať čerstvú. Zmiešajte si ju s trochou cesnaku a octom, to zabije horkosť listov, a táto zmes sa môže použiť ako marináda.