Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vyskúšajte hnojivo z obyčajných vaječných škrupín.

reklama:
reklama:
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
www.gettyimages.com

Väčšina pestovateľov a vášnivých záhradkárov dáva prednosť prírodnej ceste. Ak nechcú pri pestovaní používať chemické prípravky, musia sa spoľahnúť na prírodné suroviny. Ideálne je napríklad obyčajná škrupina  z vajíčka. Keď ich po varení nebudete vyhadzovať, získate skvelý základ pre vaše vlastnoručne pripravené účinné ale prírodné hnojivo. Prečítajte si, ako pri jeho príprave postupovať.

Škrupinky obsahujú prospešné látky.

Zrejme nikoho neprekvapí, že sú vaječné škrupiny veľmi bohaté na vápnik, draslík a horčík. Preto sú v súvislosti s pestovaním rastlín doporučované primiešavať do kompostu alebo substrátu jednotlivých rastlín. Lepším spôsobom je ale špeciálny recept, ktorý pomáha minerálom k lepšiemu uvoľneniu než pri použití samotnej škrupiny. Minerály sa rýchlejšie uvoľňujú, ak je škrupina v rozdrvenej forme alebo pri jednoduchej chemickej reakcii.

Múka z vaječných škrupín

Prvou možnosťou, ako škrupiny účinne využiť je ich rozdrvenie. Musíte ale spracovať škrupiny, ktoré sú vopred pripravené – čisté a sušené v tieni, aby nedošlo k zníženiu obsiahnutého dusíka. Takto pripravené škrupiny rozomeľte pomocou mixéra na jemnú hmotu pripomínajúcu múku. Pripravenú zmes uchovávajte v sklenenej nádobe a používajte k prihnojeniu podľa potreby.

Toto pripravené hnojivo sa hodí k použitiu na záhonov, zeleninových záhrad, stromov aj okrasných rastlín. Pred použitím prášok vždy rozmiešajte vo vode. Na celý hrniec hnojiva bude stačiť množstvo jednej čajovej lyžičky. Ideálne je neprekročiť 50 gramov prášku vaječných škrupín na každý lineárny meter pôdy. Viac hnojiva môžete pridať v čase, keď pripravujete ideálne podmienky pre nové záhony alebo substráty.

Funguje aj roztok vápnika získaný zo škrupín

Pre lepšie a rýchlejšie uvoľnenie vápnika a ďalších látok zo škrupiny môžete použiť aj jednoduchú chemickú reakciu. Roztok vápnika pripravíte vďaka škrupinám a obyčajnému octu. Vďaka ich vzájomnej reakcii sa uvoľní vápenatá soľ, ktorá je rastlinami ľahšie vstrebateľná.

K príprave roztoku budete potrebovať čisté škrupiny sušené na slnku, ocot a pohár s vekom. Škrupinky sušte na slnku po dobu 3 dní, odstráňte membrány a rozdrvte ich na malé kúsky. Vzniknutú drť vložte do panvice a za stáleho miešania na miernom ohni 15-20 minút zahrievajte. Potom nechajte škrupiny vychladnúť. Vo chvíli, keď sú studené ich presuňte do pripraveného pohára a pridajte ocot v pomere 1: 3. Pohár zakryte uvoľneným vekom, aby zmes mohla dýchať a vytláčať plyny, ktoré sa budú počas reakcie tvoriť.

Pohár skladujte na chladnom mieste s nepriamym svetlom. Celý proces výroby roztoku vápnika bude trvať asi 15 dní. Spoznáte to tak, že kvapalina nebude uvoľňovať ďalšie bubliny. Potom môžete tekutinu zliať a použiť na hnojenie. Roztok rieďte s vodou a používajte každých 30 dní u rastlín v reprodukčnej fáze alebo s nedostatkom vápnika.

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.