Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Z vaječných škrupín možno vyrobiť unikátne dekorácie.

reklama:
reklama:
Škrupiny od vajec
5
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Škrupiny od vajec www.gettyimages.com

Škrupiny sú všeobecne podceňovaným materiálom. Z tohto pevného obalu vajíčok možno s trochou fantázie doplnené o šikovnosť vytvoriť neobyčajné umelecké kúsky. O tom sa presvedčili aj známi a priatelia muža, ktorý si pre svoje výtvory vybral práve kúsky tohto pevného, ​​vápnikom naplneného materiálu, ktorý bežne končí v útrobách popolníc. Ich kúskami oblepil sklenenú fľašu, čím jej dodal nielen pevnosť, ale po ich nafarbení aj neobvyklý vzhľad. Objavil tak aj svoju vášeň v mozaikách, kedy začal staré taniere a vázy premieňať vo farebnej dekorácie, ktorými si vyzdobil svoj príbytok.

01 32.jpg

Neobyčajné využitie obyčajného zvyškového odpadu

Škrupinky však majú viacero využití. Pomocou nich je možné vyčistiť usadeniny vo váze, pomáhajú pri bielení bielizne, zbavujú hrnčeky hnedého zafarbenia od čaju. Slúžia tiež ako kvalitné hnojivo – kúsky očistených škrupín jednoducho pridajte do hliny v kvetináči. Ako je vidieť, pre väčšinu ľudí ide o niečo, čo patrí do koša, ale realita je v tomto prípade úplne iná.

02 28.jpg

Priaznivý vplyv na ľudské zdravie

Vzhľadom k svojmu zloženiu bohatému na minerály a prospešné látky, medzi ktoré patrí uhličitan vápenatý, uhličitan horečnatý, kysličník kremičitý ai., Je možné ich využívať ako účinného doplnku stravy. Obsahujú tiež veľmi hodnotné stopové prvky, ako je jód, železo, meď, zinok, kobalt, mangán či fosfor. Práve fosfor je nevyhnutný nielen pre stavbu kostí a zubov, ale aj pre správne fungovanie nervovej sústavy.

03 23.jpg

Vaječné škrupiny je rovnako možné rozpustiť v citrónovej šťave alebo v kyseline citrónovej. Tento roztok sa v tele vstrebe takmer okamžite. Prášok vzniknutý ich pomletím tiež neutralizuje prebytočnú kyslosť v žalúdku. Účinok je oproti jedlé sóde trvalý a bez škodlivých následkov. Takto vzniknutý prášok je však nutné konzumovať nalačno – jeho kombinácia s tukom by mohla v žalúdku vytvoriť pre organizmus nevyužiteľnú vápenatú hmotu pripomínajúce mydlo.

04 16.jpg
reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.