Zázrak pri liečbe kašľa a horných dýchacích ciest, to je skorocelový sirup
Skorocel kopijovitý patrí u nás k rozšíreným bylinám.
Zbierať ho môžeme od jari do jesene všade tam, kde nehrozí znečistenie. Nasušené listy môžeme využiť na prípravu čaju proti zápalom priedušiek. Čerstvé listy majú početné využitie pri hojení rán. Poslúži ako prvá pomoc v prípade odratých chodidiel či pľuzgierov.
Medzi najznámejšie liečivé rastliny patrí skorocel kopijovitý ( Plantago lanceolata ). Poznali ho už starovekí lekári. Užíva sa pri ochoreniach dýchacích ciest , najmä pri silnom zahlienení, kašli, astme. Býva súčasťou protichrípkových bylinných čajových zmesí. Prečisťuje krv, pľúca a žalúdok. Odporúča sa aj k liečbe zápalových procesov v črevách a na žalúdočné vredy.
Listy sa zbierajú od jari do prelomu augusta a septembra za suchého počasia. Suší sa v tenkej vrstve na vzdušnom mieste, na slnku alebo v rúre či sušičke pri teplote do 40 ° C. Listy nesmú sčernieť ani sa zapariť.
Obklady z listov
Na vidieku boli čerstvo roztlačené listy skorocelu obľúbeným prostriedkom na rany. Listy skorocelu sa vkladali do topánok ako prostriedok proti odretým nohám a pľuzgierom.
Roztlačené čerstvé listy môžu napomôcť pri hojení zapálených rán a spálenín, pri odznení opuchu po bodnutí hmyzom apod. Čerstvé listy skorocelu umyjeme, aby sme znížili riziko druhotnej infekcie, a valčekom rozvaľkáme na kašu. Priložíme na postihnuté miesto, zakryjeme mikroténovým sáčkom a zaviažeme.
Čaj proti bronchitíde
Do šálky studenej vody dáme prúžok citróna a vrchovatú lyžičku kandysového cukru. Privedieme k varu a necháme 4-5x vzkypieť. Potom odstavíme, do horúcej vody nasypeme vrchovatú lyžičku zmesi sušených skorocelových listov a vňate materinej dúšky. Byliny necháme niekoľko minút vylúhovať. Precedíme a pijeme teplé. Pri ťažšom priebehu čaj pripravujeme až 5-krát denne.
Skorocelový sirup
Výborný preventívny prostriedok proti katarom horných ciest dýchacích získame zo štyroch hrstí skorocelových listov, ktoré pomelieme na mäsovom mlynčeku. Do vzniknutej kaše pridáme trochu vody, 300 g cukru a 250 g medu. Za stáleho miešania varíme na miernom ohni, až vznikne zahustená tekutina, ktorú ešte horúcu nalejeme do fliaš a po vychladnutí uložíme do chladničky.
Hotový skorocelový sirup prefiltrujeme cez husté plátno.
Alebo: Vypláchnuté listy skorocelu ukladáme s cukrom striedavo po vrstvách do štvorlitrovej fľaše a všetko silne stlačíme. Nasledujúce dni vrstvy dopĺňame až je fľaša plná, potom ju dobre previažeme pergamenovým papierom. Na chránenom mieste na záhrade vykopeme jamku a fľašu do nej vložíme. Na ňu položíme dosku, zaťažíme ju kameňom a zasypeme kraje. Stála teplota v zemi prispieva k pozvoľnému kvaseniu cukru, ktorý s listami skorocelu vytvorí sirup. Po troch mesiacoch fľašu vyberieme zo zeme, šťavu vylisujeme, prevaríme, naplníme do menších fliaš a dobre uzavrieme. Ak nemáme možnosť fľašu zakopať, necháme ju na teplom mieste, kým sa nevytvorí sirup. Ten prevaríme, nalejeme do fliaš a uskladníme v chlade.