Fazuľa posilňuje organizmus a vyhladzuje vrásky
Fazuľa obsahuje veľké množstvo vlákniny, podporuje činnosť čriev a zlepšuje trávenie a vyprázdňovanie.
Tiež napomáhajú telu zbavovať sa vody, čím idú prebytočné kilogramy rýchlo dolu. Železo podporí krvotvorbu, zatiaľ čo mangán posilní vlasy a pokožku. Fazuľa majú schopnosť stabilizovať hladinu cukru, znižovať cholesterol, posilňovať srdce a cievy či dokonca predchádzať rakovine.
Určite by si ich mali dopriať všetci, ktorí sa cítia unavení, bez energie, rýchlo vďaka fazuli totiž „dobijete baterky“. Fazuľa pôsobí pozitívne aj na krásu. Obsahujú kyselinu nukleovú, ktorá pomáha regenerovať bunky a spomaliť starnutie.
V neposlednom rade majú tiež pozitívny vplyv na zjemnenie vrások.
Nie je fazuľa ako fazuľa
Najbežnejšie delenie je podľa farby. Kým tmavá hnedá až čierna fazuľa je prospešná pre obličky a močové ústrojenstvo, zelená pomáha pečeni. Vďaka bielej fazuľi zase najrýchlejšie schudnete. Okrem spomínaných liečivých účinkov má bohužiaľ i jeden nežiadúci – a tou je plynatosť. Na svedomí ju majú oligosacharidy.
Zamedziť plynatosti sa však dá – šikovné gazdinky fazuľu pred varením namočia na niekoľko hodín do vody. Zaujímavosťou je, že čím častejšie fazuľu konzumujeme, tým menej sme na tento jej nežiaduci účinok náchylní. Organizmus akoby sa s touto skutočnosťou sám vyrovnal. Hoci najobľúbenejším variantom je fazuľová polievka, pre zdravie je lepšia fazuľa v šaláte.
Ak polievka či omáčka, tak jednoznačne z najľahšej, zelenej fazuľky.