Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Február je za dverami a s ním aj prerezávanie ovocných stromov. Ako na to?

reklama:
reklama:
Február je za dverami a s ním aj prerezávanie ovocných stromov. Ako na to?
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Február je za dverami a s ním aj prerezávanie ovocných stromov. Ako na to? Foto: www.freepik.com

Ak sa chcete v lete radovať z bohatej úrody ovocných kríkov a stromov, je potrebné ešte pred začiatkom jari dreviny a rastliny prerezať. Ideálnym mesiacom na zastrihnutie vetiev a prerezanie korún stromov je február. Akých stromov sa prierez týka a aký je správny postup?

Prerezávanie stromov je jednou z najdôležitejších činností, pretože vďaka prierezu stromy lepšie prospievajú a v prípade ovocných stromov je zaistená bohatá úroda. Rozlišujeme tri základné typy rezov. Prvým rezom je tzv. omladzovací rez, ktorý sa robí najmä u starších rastlín, kedy je potrebné odstrániť málo produktívne vetvy a strom celkovo zastrihnúť.

Ďalšou je tvarovací rez, ktorý má za úlohu strom či inú okrasnú drevinu prerezať do požadovaného esteticky pekného tvaru. Tretím typom je takzvaný rez pre zdravú kondíciu. Ten sa vykonáva na zabezpečenie prosperity rastliny. Týmto rezom sa tlmí nadmerný rast, aby mohol vzduch správne cirkulovať korunou, čo minimalizuje riziko hubových chorôb a napadnutia škodcami.

Prečo rezať stromy a kríky vo februári

Aby ste ovocné stromy a ďalšie dreviny omladili a podporili ich kondíciu, potom je ideálnou dobou práve mesiac február, prípadne začiatok marca, kedy sa stromy ešte neprebrali zo „zimného spánku“. V deň, keď máte v pláne stromy prerezať, by teplota nemala byť príliš pod bodom mrazu, a to z toho dôvodu, aby čerstvo zastrihnuté vetvy neomrzli. To sa však týka najmä mladých stromov.

Aké stromy a kríky je vhodné prerezávať?

Zimný prestrih je vhodný pre jadroviny – teda jablone a hrušky. V zimných mesiacoch by sme tiež nemali zabudnúť na prierez kríkov – ríbezle, maliník, ostružiník a egreše. Kôstkoviny – slivky, čerešne, višne, marhule a broskyne sa v zime neprerezávajú, pretože sú náchylnejšie. Prerezávajú sa od apríla do augusta. Rovnako tak sa v zime neprerezávajú orechy. Ich doba je od júna do augusta.

Ako správne rezať

Stromy aj dreviny prerezávajte vždy tak, aby ste nepoškodili okolie stromu. Rez by mal vždy vychádzať z miesta vetevného krúžku, pretože tu sa všeobecne rezy zacelujú najlepšie a najrýchlejšie. Rovnako tak myslite na to, aby hlavné vetvy nerástli hneď pod sebou, ale naopak pravidelne vypĺňali celú korunu stromu.

Ak máte na záhrade už dlhoročné stromy, potom sa rozhodne nesnažte strom omladiť celý naraz. V tomto prípade je vhodné ho omladiť po častiach v priebehu dvoch až troch rokov. V opačnom prípade by sa vám mohlo stať, že z každého očka strom vyženie len plané šľahúne, čo rozhodne nie je žiaduce. Nakoniec všetky zastrihnuté vetvy ošetrite špeciálnym štepárskym voskom, ktorý podporuje hojenie rán.

Zdroj: zahradkarskaporadna.cz, prima-receptar.cz, www.dumazahrada.cz

reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.