Má mikrovlnka dopad na kvalitu jedla a vaše zdravie?
Niektorí ľudia sú presvedčení, že mikrovlnná rúra je v podstate tichý zabijak, iní tieto špekulácie rázne vyvracajú.
Ako to teda je?
Zarytí odporcovia mikrovlnky majú jasno – po požití jedla z mikrovlnnej rúry sa vraj mení zloženie krvi. Potravina upravená mikrovlnami, s poničeným molekulami, je telom vnímaná ako toxická. Ohrev v mikrovlnnej rúre ničí vitamíny a ďalšie nutričné látky v potrave, ktoré sa tak stávajú pre telo nielen nevyužiteľné, ale navyše aj jedovaté. A napríklad materské mlieko ohriate v mikrovlnnej rúre údajne stráca aktivitu obranných faktorov. Pri pravidelnom a dlhodobom používaní mikrovlnnej rúry na ohrev jedla sa telo zanáša toxickým odpadom, ktorý môže vyústiť až k vzniku nádorov…
Lenže podľa mnohých odborníkov sú to len nezmyselné fámy. Mikrovlnky vraj rozhodne nie sú zdraviu škodlivé, ak ich správne používate. V mikrovlnke tak podľa nich môžete ohrievať, čo vás napadne.
Ale aj tu sú určité pravidlá
Správne používanie mikrovlnky
Mikrovlnná rúra je vraj bezpečná, ak dodržiavate bezpečné a výrobcom dané zásady používania. Ak by ste napríklad nezavreli dvierka mikrovlnnej rúry, alebo boli vystavení intenzívnemu mikrovlnnému žiareniu, tak jej vplyv pocítite.
Mikrovlnku udržiavajte čistú, a to hlavne dvierka. Laik by sa rozhodne nemal snažiť spotrebič amatérsky opravovať. A ďalšou zásadou správnej starostlivosti je používať riad určený do mikrovlniek.
Sú potraviny z mikrovlnky nezdravé?
Veľa ľudí sa domnieva, že potraviny ohriate v mikrovlnke sú nezdravé. Treba si ale uvedomiť, že mikrovlny nemajú na rozdiel od röntgenového žiarenia ionizujúce účinok, tj. Nie sú schopné rozbíjať chemické väzby. Voda ohriata na sporáku sa teda podľa vedcov nijako nelíši od vody ohriatej v mikrovlnke.
Úbytok vitamínu C závisí od druhu zeleniny. V mikrovlnke je obsah vitamínu C redukovaný napr. U karotky o 32%, pri varení na elektrickom sporáku o 35%. U karfiolu je to o 23% pri varení v mikrovlnke a o 16% pri varení na elektrickom sporáku. Celkovo možno teda povedať, že u zeleniny vzhľadom na úbytok vitamínu C neexistujú žiadne významné rozdiely medzi použitými spôsobmi varenia. Strata vitamínu B1 je u konvenčného spôsobu varenia spravidla o niečo vyššia ako v mikrovlnke.
Ohrev potravín v mikrovlnných rúrach teda nie je škodlivejši ako u konvenčných spôsobov tepelnej úpravy potravín.
Aké riziká tu sú?
Isté nebezpečenstvo pri používaní mikrovlnnej rúry ale predstavuje nerovnomerný ohrev látok. Napríklad dojčenská fľaša s detskou výživou, ktorá bude na dotyk vlažná, môže byť vo vnútri až vriaca. Sklo totiž mikrovlny neabsorbuje, a zostáva tak studené.
Ďalší problém sa môže objaviť pri príprave hydiny. K spoľahlivému zničeniu pôvodcu salmonelózy je potrebná teplota nad 70 ° C, nerovnomerný ohrev by teda za určitých podmienok mohol byť príčinou intoxikácie touto baktériou.
Vo všeobecnosti sa ale nemusíte obávať, že by jedlo ohriate v mikrovlnnej rúre bolo nejako závadné. Navyše mikrovlnku nemusíte používať len na ohrev či prípravu jedla