Tvarohové buchty ako od babičky. Neodolateľný recept
Objavte tajomstvo perfektnej tvarohovej buchty! Učíme vás, ako si pripraviť tradičné tvarohové buchty podľa overeného receptu, s jedným zaujímavým trikom – použitím sadla namiesto masla. Ideálna pochúťka k víkendovej káve!
Kysnuté buchty sú neoddeliteľnou súčasťou klasického slovenského aj českého kulinárskeho dedičstva. Či už s tvarohom, makom alebo lekvárom, vždy sú synonymom domácej pohody a tradície. Ak ste sa doteraz báli pripraviť kysnuté cesto, nebojte sa! Dodržaním niekoľkých jednoduchých pravidiel získate výsledok, ktorým ohúrite každého.
Ako na kysnuté buchty?
- Pred pečením nechajte všetky suroviny zohriať na izbovú teplotu.
- Pripravte si všetky ingrediencie a odvážte ich do samostatných nádob, aby ste sa mohli sústrediť iba na prípravu cesta.
- Kľúčom k správnemu kysnutiu je kvások. Droždie zmiešajte s trochou cukru, múky a vlažného mlieka a nechajte asi 15 minút kysnúť. Ak sa nič nestane, droždie je pravdepodobne staré a treba začať znova.
- Tradičné recepty často používajú namiesto masla sadlo, ktoré buchtám dodáva jedinečnú chuť a konzistenciu.
- Cesto treba dôkladne miesiť, aby bolo pružné a hladké. Ak máte kuchynského robota, neváhajte ho použiť.
- Tvarovanie buchiet nie je zložité – stačí spojiť protiľahlé rohy cesta a vytvoriť tak malý batôžtek.
- Prikladajte buchty do pekáča spojom nadol a nechajte medzi nimi priestor na kysnutie.
- Každú buchtu v pekáči potrite maslom alebo sadlom, aby sa po upečení ľahko oddelili.
Domáce tvarohové buchty
Čas prípravy: 60 minút + kysnutie
Počet porcií: 24 buchiet
Ingrediencie:
- 500 g hladkej múky
- 100 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 90 g masti (alebo masla)
- ½ čajovej lyžičky soli
- 25 g čerstvého droždia
- 250 ml polotučného mlieka
- 2 žĺtky
- ½ čajovej lyžičky sušenej citrónovej kôry
- štipka muškátového orieška (možno vynechať)
- masť alebo maslo na potretie buchiet
Tvarohová náplň
- 500 g polotučného tvarohu v alobale (nie vo vaničke)
- 4 žĺtky
- 100 g krupicového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- trocha mlieka alebo smotany
Príprava:
- Všetky ingrediencie si vopred pripravte a odvážte uvedené množstvo.
- Mlieko mierne ohrejte – je potrebné, aby bolo vlažné, nie horúce. Rozpustite masť (alebo maslo) a nechajte ho vychladnúť tak, aby zostalo stále tekuté.
- Do menšej misky rozdrobte droždie. Pridajte polievkovú lyžicu cukru a múky z odváženého množstva a zalejte trochou vlažného mlieka. Premiešajte, prikryte a nechajte asi 15 minút odpočívať, aby sa droždie aktivovalo. Správne vzídený kvások by mal napeniť a zväčšiť svoj objem.
- Do veľkej misky nasypte soľ, múku, krupicový aj vanilkový cukor, citrónovú kôru a muškátový oriešok. Pridáme vzídený kvások, 2 žĺtky, mlieko a nakoniec rozpustenú masť. Vareškou alebo v robote vypracujte pružné, hladké a kompaktné cesto, ktoré sa nebude lepiť na steny misy. Môže to trvať 15-20 minút, v robote zhruba o polovicu menej.
- Misku s vypracovaným cestom prikryte potravinárskou fóliou alebo navlhčenou utierkou, aby neoschlo. Nechajte kysnúť 1-2 hodiny na teplom mieste (ideálne 30 ºC), kým nezdvojnásobí svoj objem.
- Medzitým si pripravte tvarohovú náplň. Tvaroh jednoducho zmiešajte so žĺtkami a cukrom, v prípade, že by sa vám zmes zdala príliš suchá a tuhá, môžete ju ľahko nariediť mliekom alebo smotanou.
- Pripravte si jeden väčší alebo dva menšie pekáče a vymažte ich maslom alebo masťou.
- Vykysnuté cesto premiestnite na pomúčenú dosku, prepracujte ho rukami a rozdeľte na dve rovnaké časti. Oba diely postupne rozvaľkajte na obdĺžnikový plát o hrúbke cca 0,5 mm a nožom alebo radlom ich rozkrájajte na 12 rovnakých štvorcov. Na stred každého štvorca vložte vrchovatú lyžičku tvarohovej náplne. Následne spojte protiľahlé rohy cesta a z každého štvorca vytvorte dokonale uzavretý batôžtek. Ten potom vložte spojom dole do pripraveného pekáča a potrite zo všetkých strán rozpustenou masťou alebo maslom.
- Vytvarované buchty vkladajte postupne do pekáča, ale dajte pozor na to, aby na seba neboli príliš nakrčené. Môžu sa ľahko dotýkať, ale mali by mať okolo seba trochu voľného priestoru.
- Pekáč prikryte a nechajte buchty ešte 15-20 minút kysnúť.
- Predhrejte si rúru na 180 ºC, teplovzdušnú na 160 ºC. Pekáč vložte do predhriatej rúry a pečte dozlatista 25-30 minút.
Horúce upečené buchty ešte potrite na povrchu rozpusteným maslom alebo masťou, možno do neho pridať aj pár kvapiek rumu. Pri podávaní ich poprášte práškovým cukrom.