Zbavte sa ľahko zápachu v umývačke aj v chladničke!
Kuchynské spotrebiče patria medzi tie najnamáhanejšie v domácnosti.
Sú využívané denne a denne prichádzajú do kontaktu s potravinami či ich zvyškami. Navyše umývačkou prechádza voda, takže sa v nej môže usadzovať vodný kameň a ďalšie nečistoty. Pravidelná údržba je teda nevyhnutná.
V súčasnej dobe nie je taký problém udržiavať spotrebiče čisté vzhľadom ku všetkým čistiacim prostriedkom, ktoré sú na našom trhu ponúkané. Ale prečo využívať stále len veľa chémie? Na pravidelné menšie čistenie možno s úspechom použiť aj ocot, sódu alebo kyselinu citrónovú.
Ako si poradiť so zápachom v umývačke?
Umývačka riadu býva v niektorých domácnostiach využívaná denne, ale niekde sa v nej riad hromadí do ďalšieho jedného či dvoch dní, než je umývačka plná. Vyzerá to veľmi ekologicky, že nepúšťame spotrebič poloprázdny, ale také jednoduché to nie je. Mnohí ľudia skladajú veci do umývačky dva aj tri dni bez toho, aby riad predtým opláchli vodou. Zvyšky potravín sa v umývačke rozkladajú a druhý alebo tretí deň po otvorení umývačky dosť zapácha.
Pritom stačí zvyšky potravín opláchnuť, než riad do umývačky vložíme, alebo večer pustiť aspoň krátky oplachovací program. Okrem toho väčšina prístrojov je už dnes vybavená funkciami, ako je voľba programu, ak je umývačka plná len napoly. Umývačka tak spotrebuje menej vody. Aj napriek tomu však treba umývačku pravidelne čistiť. Pravidelne by ste mali byť čistiť filter, v ktorom sa usadzujú zvyšky potravín, mastnota a ďalšie nečistoty. Je to najväčší zdroj zápachu v umývačke.
Na chladničku tiež nezabúdajte!
Nepríjemný zápach v chladničke býva spôsobený najmä skazenými, exspirovanými potravinami, ale aj zmesou pachov, ktoré vznikajú, ak potraviny v chladničke uchovávame otvorené alebo zle prikryté. Týka sa to nielen aromatických potravín, ako sú napríklad niektoré syry, údeniny, alebo niektoré druhy zeleniny, ale aj potravín uvarených či inak upravených. Ďalším faktorom spôsobujúcim zápach môže byť zanesený odtok vody.
Chladničku je potrebné pravidelne čistiť, a to aspoň raz za mesiac či šesť týždňov. Vyberte všetky potraviny, preberte, či nie sú niektoré z nich po záruke, alebo či vám v chladničke nezapadol nejaký kúsok, ktorý sa začal kaziť (napríklad guľôčky paradajok, hroznového vína alebo jablko, ktoré začne plesnivieť). Chladničku vymyte teplou vodou zmiešanou s octom (na liter vody približne dve viečka octu) a potom utrite dosucha.
Chladničku pravidelne čistite, akonáhle sa vám v nej niečo rozsype alebo vyleje, nenechávajte v nej žiadne usadeniny, ktoré by mohli šíriť zápach a napomáhali šíreniu hnilobných procesov. Potraviny vždy dobre zabaľte. Ideálne sú sklenené alebo plastové a hlavne dobre tesniace dózy, ktoré neprepustia von žiadne zápachy. Využívajte zóny, ktoré v chladničkách bývajú. Teda napríklad ak máte zónu na ovocie a zeleninu, potom tam nepatria údeniny. Naopak do nulovej zóny vkladajte mäso, tepelne upravené potraviny, ktoré vám zostali z varenia. Do dverí nepatria žiadne otvorené potraviny. Pri otváraní by mohli vypadnúť alebo sa vysypať alebo vyliať pri rýchlom otvorení dverí.
Prečo je prevencia dôležitá?
Pravidelným čistením a starostlivosťou o vaše spotrebiče výrazne predĺžite trvanlivosť ich samotných aj niektorých ich súčiastok, ktoré môžu byť veľmi drahé na výmenu. V niektorých prípadoch súčiastky ani nedá vymeniť alebo je ich výmena tak drahá, že sa ani neoplatí. Pravidelná údržba spotrebičov vás bude stáť len minimum času a sotva pár eur, ale výmena spotrebiča, s ktorou ste práve nepočítali, vyjde oveľa drahšie.