Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jablkové muffiny s celozrnnou múkou a jogurtom. Skvelá dobrota aj pre deti

reklama:
reklama:
jablkové mufiny
2
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Jablkové muffiny s celozrnnou múkou a jogurtom. Skvelá dobrota aj pre deti Foto: www.freepik.com

Muffiny môžu byť nielen lahodné, ale aj zdravé! Objavte recept, ktorý vás naučí, ako pripraviť tieto obľúbené pečené dobroty s menej kalóriami, no s rovnakou mierou chutnosti. Ideálny tip na rýchlu a zdravú desiatu, ktorá poteší každého milovníka sladkého.

Muffiny sa dajú pripraviť mnohými spôsobmi, v rôznych príchutiach, a vďaka správnej voľbe ingrediencií nemusia byť vôbec kalorickou bombou. Tento recept vás presvedčí o opaku. Muffiny sú skutočne geniálnym vynálezom – ich príprava je jednoduchá a rýchla, môžete ich prispôsobiť podľa domácich zásob alebo vlastných preferencií a sú ideálne na jedenie aj prenos, takže ich môžete bez problémov vziať so sebou na výlet alebo deťom do školy ako desiatu.

Existuje nespočetne veľa receptov – od bohatých na maslo až po ľahké varianty s jogurtom alebo kefírom. Ak máte radi zdravšie pečenie, môžete do nich pridať celozrnnú múku, rôzne druhy vločiek alebo dokonca zeleninu – najčastejšie sa používa mrkva, cvikla alebo cuketa. Ďalej je možné pripraviť ich v bezlepkovej, bezlaktózovej alebo vegánskej verzii. A vynikajúco chutia aj v slanej variante.

Zaujímavosťou je, že skvelé muffiny môžete pripraviť aj bez vajec, masla a mliečnych výrobkov. Tento recept ukáže, ako na to. Dôležité je dodržať dve základné pravidlá. Prvým je oddelené miešanie suchých a mokrých ingrediencií a druhým je veľmi krátke a nedbanlivé premiešanie všetkých surovín, vďaka čomu v ceste zostanú malé hrudky suchej múky, čo zaručuje, že muffiny budú po upečení mäkké a vláčne. Ak by ste cesto príliš premiešali, muffiny by počas pečenia „zgumovateli“.

mufiny
Jablkové muffiny s celozrnnou múkou a jogurtom. Skvelá dobrota aj pre detiFoto: www.freepik.com

Jablkové muffiny s celozrnnou múkou a jogurtom

Doba prípravy: 45 minút
Počet porcií: 10-12 muffinov

Ingrediencie

  • 170 g hladkej múky
  • 80 g celozrnnej špaldovej múky
  • 2 čajové lyžičky kypriaceho prášku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 60 g krupicového cukru
  • 200 g jogurtu
  • 60 ml rastlinného oleja
  • 2 väčšie jablká
  • 2 vajcia
  • 2 čajové lyžičky mletej škorice
  • štipka soli

Postup

  1. Všetky ingrediencie nechajte aspoň 30 minút pred prípravou na izbovej teplote.
  2. Jablká umyte, ošúpte a nastrúhajte na hrubo.
  3. Rúru predhrejte na 180 ºC.
  4. V mise vymiešajte vajcia s oboma druhmi cukru do hustej peny. Postupne pridávajte jogurt, olej a nastrúhané jablká.
  5. V druhej mise dôkladne premiešajte múku s práškom do pečiva, štipkou soli a škoricou.
  6. Obe zmesi potom zľahka premiešajte – v ceste by mali zostať menšie hrudky suchej múky.
  7. Pomocou lyžice naplňte cestom papierové košíčky alebo vymastenú formu na muffiny. Vložte do predhriatej rúry a pečte 20-25 minút dozlata.
reklama:

K téme

Najčítanejšie za týždeň

Bezplatné novinky z Bratislavy raz týždenne:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Diskusia

Odporúčame

Copyright © BratislavaDen.sk Všetky práva vyhradené. BratislavaDen.sk si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií.